Lingourile ştanţate fraudulos sunt greu de depistat, ceea ce le face ideale pentru a fi utilizate de traficanţii de droguri sau dictatori militari. În ultimii trei ani, lingouri de aur în valoare de cel puţin 50 milioane de dolari ştanţate cu logo-urile tuturor celor patru companii elveţiene de rafinare a aurului, dar care în realitate nu au fost produse la facilităţile companiilor, au fost identificate în seifurile JPMorgan Chase & Co., una din marile bănci care activează pe piaţa lingourilor de aur, au declarat o serie de directori intervievaţi de Reuters.
Patru din aceşti directori susţin că cel puţin 1.000 de lingouri de aur cu o greutate de un kilogram, cunoscute şi sub denumirea de kilobar după greutatea lor, ştanţate fraudulos au fost descoperite. Este vorba de un număr mic pentru întreaga industrie a aurului, care produce anual între 2 şi 2,5 milioane de astfel de lingouri în fiecare an. Însă falsurile sunt atât de sofisticate încă alte câteva mii nu au fost identificate, susţine directorul celei mai mari companii elveţiene de rafinare a aurului.
Lingourile de aur contrafăcute, bucăţi de metal ieftin placate cu aur, sunt ceva obişnuit în industria aurului însă acestea sunt uşor de descoperit. Problema cu lingourile de aur ştanţate fraudulos este mult mai subtilă. Aurul este real, are o puritate foarte mare şi doar ştanţarea este frauduloasă. Lingourile de aur ştanţate fraudulos reprezintă o modalitate relativ nouă pentru a ocoli măsurile introduse la nivel mondial pentru a bloca accesul metalului preţios provenit din zonele de război şi a împiedica practicile de spălare de bani. Astfel de falsuri reprezintă o problemă pentru companiile de rafinare şi organismele de reglementare care vor să pună capăt comerţului ilicit cu lingouri de aur.
Citește și Cursul aurului. De ce se scumpește metalul galben
Preţurile ridicate la aur au dus la o explozie a activităţilor informale sau ilegale de extracţie a aurului începând de la mijlocul deceniului trecut. Însă fără însemnul unei companii prestigioase de rafinare a aurului, acest aur este forţat să utilizeze reţelele ilegale sau să fie vândut la un preţ redus. Prin utilizarea frauduloasă a însemnului unei companii prestigioase de rafinare, metalul preţios care a fost extras şi prelucrat în locuri în care nu ar fi acceptabil pentru Occident, de exemplu în unele părţi din Africa, în Venezuela şi Coreea de Nord, poate să fie introdus pe piaţă generând fonduri pentru infractori sau regimuri supuse unor sancţiuni internaţionale.
Deocamdată nu este clar de unde provin lingourile de aur ştanţate fraudulos însă directorii companiilor de rafinare şi bancheri intervievaţi de Reuters cred că cel mai probabil provin din China, cel mai mare producător şi importator mondial de aur, şi au intrat pe piaţă via dealeri şi case de trading din Hong Kong, Japonia şi Thailanda. Odată acceptate de un dealer autorizat de aur de pe aceste pieţe, lingourile ştanţate fraudulos se pot răspândi fradulos prin circuitul mondial.
Lingourile de aur de tip kilobar sunt mici, de mărimea şi grosimea unei ciocolate, spre deosebire de lingourile de aur obişnuite de o greutate de aproximativ 12,5 kilograme, care sunt stocate în depozitele băncilor centrale din întreaga lume. Kilobar-urile sunt cea mai frecventă formă de aur în circulaţie la nivel mondial trecând uşor între bănci, companii de rafinare, dealeri şi persoane fizice. Fiecare kilobar are ştanţat logoul companiei care l-a produs, puritatea, greutatea şi un număr unic de identificare. La preţurile actuale un kilobar are o valoare de aproximativ 50.000 de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.