Fiecare infecție oferă virusului o șansă de a suferi mutații, iar omicron are un avantaj față de predecesorii săi: Se răspândește mult mai repede, în ciuda faptului că a apărut pe un fond în care oamenii au o imunitate mai puternică, peticită cu vaccinuri și boli anterioare.
Asta înseamnă că mai sunt mulți oameni în care virusul poate evolua în continuare. Experții nu știu cum vor arăta următoarele variante sau cum ar putea influența acestea pandemia, dar spun că nu există nicio garanție că urmașii lui omicron vor provoca boli mai ușoare sau că vaccinurile existente vor funcționa împotriva lor.
"Cu cât omicron se răspândește mai repede, cu atât mai multe oportunități de mutație există, ceea ce ar putea duce la mai multe variante", a declarat Leonardo Martinez, epidemiolog de boli infecțioase la Universitatea din Boston.
De când a apărut Omicron la jumătatea lunii noiembrie, varianta a alergat pe tot globul ca focul prin iarba uscată. Cercetările arată că varianta este de cel puțin două ori mai contagioasă decât Delta și de cel puțin patru ori mai contagioasă decât versiunea originală a virusului.
Omicron are mai multe șanse decât delta de a reinfecta persoanele care au avut anterior COVID-19 și de a provoca "infecții de pătrundere" la persoanele vaccinate, atacându-i în același timp și pe cei nevaccinați. Organizația Mondială a Sănătății a raportat un număr record de 15 milioane de cazuri noi de COVID-19 pentru săptămâna 3-9 ianuarie, o creștere de 55% față de săptămâna precedentă.
Pe lângă faptul că îi ține pe oamenii relativ sănătoși departe de locul de muncă și de școală, ușurința cu care se răspândește această variantă crește șansele ca virusul să infecteze și să persiste în organisme cu un sistem imunitar slăbit - oferindu-i mai mult timp pentru a dezvolta mutații puternice.
"Infecțiile mai îndelungate și persistente sunt cele care par a fi cele mai probabile terenuri de reproducere pentru noile variante", a declarat Dr. Stuart Campbell Ray, expert în boli infecțioase la Universitatea Johns Hopkins. "Doar atunci când ai o infecție foarte răspândită vei oferi posibilitatea ca acest lucru să se întâmple".
COVID-19. Grupa de sânge cu cel mai mic risc de îmbolnăvire
PARACETAMOL luat după VACCIN. Experții s-au RĂZGÂNDIT. Ce spun
Vaccinarea cu doza a 3-a. Ce au descoperit medicii americani
Deoarece Omicron pare să provoace o boală mai puțin severă decât Delta, comportamentul său a aprins speranța că ar putea fi începutul unei tendințe care, în cele din urmă, să facă virusul mai blând ca o răceală obișnuită.
Este o posibilitate, spun experții, având în vedere că virușii nu se răspândesc bine dacă își ucid gazdele foarte repede. Dar virușii nu devin întotdeauna mai puțin letali în timp.
"Oamenii s-au întrebat dacă virusul va evolua spre o varinată blândă. Dar nu există niciun motiv anume pentru ca acest lucru să se întâmple", a spus Dr. Stuart Campbell Ray. "Nu cred că putem fi siguri că virusul va deveni mai puțin letal în timp".
Faptul că devine progresiv mai bun în a se sustrage imunității acest lucru ajută un virus să supraviețuiască pe termen lung. Când SARS-CoV-2 a lovit pentru prima dată, nimeni nu era imun. Dar infecțiile și vaccinurile au conferit cel puțin o anumită imunitate unei mari părți a lumii, astfel încât virusul trebuie să se adapteze.
Există multe căi posibile de evoluție. Animalele ar putea să incubeze și să elibereze noi variante. Câinii și pisicile de companie, căprioarele și nurcile crescute în ferme sunt doar câteva dintre animalele vulnerabile la virus, care ar putea suferi mutații în aceste animale și să sară înapoi la oameni.
O altă cale potențială: În condițiile în care atât Omicron, cât și Delta circulă, oamenii pot face infecții duble care ar putea genera ceea ce Ray numește "Frankenvariante", hibrizi cu caracteristici ale ambelor tipuri.
Atunci când apar noi variante, oamenii de știință au spus că este încă foarte dificil să se știe, pe baza caracteristicilor genetice, care dintre ele ar putea să se dezvolte. De exemplu, Omicron are mult mai multe mutații decât variantele anterioare, aproximativ 30 în proteina spike care îi permite să se atașeze de celulele umane. Dar așa-numita variantă IHU identificată în Franța și monitorizată de OMS are 46 de mutații și nu pare să se fi răspândit prea mult.
Pentru a limita apariția variantelor, oamenii de știință subliniază necesitatea continuării măsurilor de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștii și vaccinarea. Deși Omicron este mai capabil să se sustragă imunității decât Delta, au declarat experții, vaccinurile oferă în continuare protecție, iar vaccinurile de rapel reduc considerabil bolile grave, spitalizările și decesele.
Experții spun că virusul nu va deveni endemic precum gripa atâta timp cât ratele globale de vaccinare sunt atât de scăzute. În timpul unei conferințe de presă recente, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că protejarea oamenilor de viitoarele variante - inclusiv de cele care ar putea fi complet rezistente la vaccinurile de astăzi - depinde de încetarea inechității vaccinării la nivel mondial.
Tedros a declarat că ar dori ca 70% din populația fiecărei țări să fie vaccinată până la jumătatea anului. În prezent, există zeci de țări în care mai puțin de un sfert din populație este complet vaccinată, potrivit statisticilor Universității Johns Hopkins. Iar în Statele Unite, mulți oameni continuă să se opună vaccinurilor disponibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.