"Instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei. Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte. Toate lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia”, a spus medicul Rafila.
Într-o intervenția la un post de televiziune, el a subliniat că se recomandă în continuare respectarea regulilor de prevenire.
”Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală. (...) Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut. Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală", a spus ministrul Sănătăţii la România TV.
Citește și Covid-19. Veste şoc: LOCKDOWN într-un oraş cu 9 milioane de locuitori
Întrebat fiind dacă reintroducerea restricţiilor în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri ar fi posibilă, Rafila a răspuns că nu exclude nimic, dar că ridicarea etapizată a restricţiilor ar fi încetinit transmiterea virusului.
"Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea. Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (...) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare", a afirmat Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.