Cum a ajuns Spania să fie din nou printre primele țări europene cu cele mai multe cazuri noi de îmbolnăviri? Totul are legătură cu modul de viață latin ce privilegiază contactul fizic și o coabitare a generațiilor. Bine, bine, dar Italia, unde obiceiurile sunt asemănătoare, nu afișează un nivel atât de ridicat de contaminare. Să fie vorba, deci, despre modul în care este gestionată criza sanitară?
Mai mulți specialiști au pus la îndoială măsurile de izolare draconică adoptate de la mijlocul lunii martie până pe 21 iunie. O perioadă în care spaniolii nu au avut voie să iasă din casă decât singuri și numai din motive absolut necesare. Plimbările au fost interzise până la începutul lunii aprilie. Copiii au rămas în izolare săptămâni la rând.
”Severitatea izolării” urmată de ”dorința de a recupera timpul pierdut” au avut ca efect formarea ”de noi focare de covid-19”, crede Salvador Mancip, medic cercetător la Universitatea din Lecester și autor al lucrării ”Marile epidemii moderne”. În opinia lui, autoritățile greșit prezentând normele de conduită ca pe o ”nouă normalitate”, dar fără explica faptul că, în realitate, nu e nimic normal și că prudența trebuie păstrată.
Citește și Rusia atrage atenția: Va fi cel mai scurt RĂZBOI din istorie
Aceeași explicație a venit și din partea lui Jorge Ruiz Ruiz, sociologi la Institutul de studii sociale avansate: ”Izolarea absolută tip de luni nu a fost, poate, cea mai bună strategie pentru a promova responsabilitatea socială a cetățenilor” în condiții ”de redobândire a libertății”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.