Prețul petrolului marca Brent, de referință în Europa, s-a prăbușit sub 27 de dolari/baril, pentru prima dată din 2016. Dincolo de Ocean, țițeiul american WTI a alunecat sub 24 de dolari/baril. Sunt și zvâcuri, ușoare creșteri, anihilate imediat de o nouă scădere. Situația rămâne extrem de instabilă.
Piața este influențată de mai mulți factori. În primul rând este, desigur, pandemia de coronavirus. Tot mai multe țări își închid granițele în încercare de a stăvili răspândirea virusului care provoacă noua gripă, companiile aeriene practic nu mai zboară, se rup și alte lanțuri de transport. Ca atare, cererea de carburanți scade și, implicit, și cea de petrol.
Al doilea factor care exercită o puternică presiune asupra pieței vizează războiul prețurilor de pe piața petrolului, o confruntare pe viață și pe moarte declanșată de Moscova, care a refuzat să accepte propunerea Arabiei Saudite de reducere a cotelor de producție, ceea ce a antrenat anularea acordului de colaborare dintre țările OPEC și alți mari producători de aur negru, în special Rusia.
Citește și Războiul petrolului se mută în Europa. Oferta Arabiei Saudite
”Investitorii înțeleg că, în aprilie, piața s-ar putea confrunta cu cea mai mare ofertă din istoria modernă a pieței petrolului”, au comentat situația analiștii de la Rystad Energy. E adevărat, autoritățile de la Riad au amânat cu o lună planul lor de creștere a producției, dar au subliniat că 30 de dolari/baril este un preț care le convine.
A venit, în al treilea rând, declarația președintelui Statelor Unite, Donald Trump, potrivit căruia riscul ca economia americană să intre în recesiune este cât se poate de real pe fondul încetinirii activităților economice pretutindeni în lume și a căderii cotațiilor bursiere. În același timp, Washingtonul a anunțat că va profita de conjunctura creată pentru a-și completa rezerva stragică de petrol. La fel vor proceda, se pare, și alte țări, potrivit semnalelor lansate în acest sens.
Experții sunt însă de părere că nimeni nu trebuie să se grăbească, pentru că piața nu a atins încă nivelul minim. Adică mai este loc de scădere. Mai ales când saudiții vor crește producția, așa cum au promis, la 12 milioane de barili pe zi. ”Dacă Riad se va ține de cuvânt, prețul riscă să se prăvălească la 20 de dolari/baril, dacă nu chiar mai jos de această valoare”, au prognozat experții băncii Commerzbank.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.