Publicitate
Săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei Brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, după ce întreruperile de furnizare pe plan global au forţat companiile energetice să retragă cantităţi mari din stocurile de ţiţei.
Marți, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu 1,3% și se tranzacţiona la 80,58 dolari, iar la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' se situa la 76,51 dolari, o creștere de 1,8%.
"Deşi de mult timp estimăm o creştere a preţurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am aşteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări", se arată în raportul Goldman din 26 septembrie.
Luna aceasta, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a fost de acord să renunţe la reducerea producţiei, decizie care fusese adoptată pentru a sprijini preţurile ţiţeiului.
Impactul uraganului Ida asupra aprovizionării cu ţiţei a fost mai mult decât compensat de majorarea producţiei în iulie de către grupul OPEC+, apreciază
Goldman.
Cât de pregătiți sunt producătorii de mașini pentru E-AUTO și ce se întâmplă cu lucrătorii
În privinţa cererii, analiştii apreciază că deficitul global de gaze va duce la creşterea generării de energie din centrale pe bază de petrol.
"Cererea de petrol ar putea crește cu încă 0,5 milioane de barili pe zi, sau cu 0,5% din aprovizionarea globală cu petrol, întrucât prețurile ridicate la gaz forțează trecerea de la consumul de gaze la consumul de petrol", a declarat analistul Commonwealth Bank, Vivek Dhar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.