"Sâmbătă, compania a anunțt că serviciile sale mobile încep să își revină, după ce anterior a recunoscut "o întrerupere a rețelelor (sale) de telefonie fixă și wireless" și că depune eforturi substanțiale, dificile "pentru a restabili cât mai repede serviciile sale".
Tot sâmbătă, site-ul NetBlocks, cu sediul la Londra, care monitorizează blocajele de internet din întreaga lume, a raportat că unul din patru utilizatori și-a pierdut accesul la internet.
Rogers este cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă din Canada, cu 11 milioane de abonați la serviciile de telefonie mobilă și aproape trei milioane de abonați la internet, potrivit ultimului său raport anual.
Cauza întreruperii nu este cunoscută
"În acest moment, CSE nu are niciun indiciu că ar fi avut legătură cu amenințări cibernetice rău intenționate", a declarat Evan Koronewski, purtător de cuvânt al Communications Security Establishment (CSE, echivalentul canadian al agenției americane de supraveghere NSA).
CSE "și-a oferit asistența" companiei, a mai spus acesta. Ministrul Inovării, Științei și Industriei, François-Philippe Champagne, a declarat că este în contact cu grupul Rogers și a subliniat "cât de important este ca această situație să fie rezolvată cât mai repede posibil".
"Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că cetățenii canadieni rămân conectați", a declarat el pe Twitter.
Poliția din mai multe orașe, inclusiv din capitala Ottawa și din zona metropolitană Toronto, a avertizat că, deși numărul de urgență 911 este operațional, clienții Rogers ar putea avea probleme în a-l accesa.
Întreruperea a afectat "toate instituțiile financiare din Canada", a precizat Royal Bank of Canada într-un tweet. Aceasta a provocat întreruperi ale transferurilor Interac, care permit oamenilor să trimită bani online.
Cafenelele și întreprinderile din mai multe orașe din Canada au raportat că acceptă doar plăți în numerar. Întreruperea a afectat, de asemenea, Agenția de Servicii de Frontieră a Canadei și sistemul telefonic al orașului Montreal.
Citește și Rusia ar putea lăsa Europa FĂRĂ INTERNET? Ce spun experții
Cablurile submarine care conectează continentele la internet sunt în pericol. Dacă Putin mai face o criză de isterie, ar putea lua altă decizie nebunească.
În cazul în care aceste cabluri sunt tăiate, inteționat sau ca ”victimă colaterală” se poate produce o pană de curent. Acest scenariu de coșmar este luat în considerare de forțele armate.
După 7 zile de război între Rusia și Ucraina, amenințările se intensifică, iar țările aliate ale Kievului sunt în stare de alertă. Pe lângă amenințarea nucleară, există și riscul, unul destul de real, al producerii de pene de pe rețeaua de internet prin tăierea cablurilor subacvatice transatlantice.
Aceste temeri sunt reale. Și totul se va opri: de la calculatoare și telefoane inteligente, la serverele prin care tranzitează datele financiare și economice. După cum a declarat, pentru cotidianul francez La Tribune, directorul rețelelor internaționale ale Orange, Jean-Luc Vuillemin, în cazul unei întreruperi, pur și simplu nu ar mai exista un internet european. Și asta pentru un motiv întemeiat: 99% din rețeaua mondială trece prin aceste cabluri.
"Fundul oceanului mondial reprezintă un nou spațiu al relațiilor de putere pe care trebuie să îl stăpânim pentru a fi gata să acționăm, să ne apărăm și, dacă este necesar, să luăm inițiativa sau cel puțin să ripostăm", a subliniat ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, atunci când a prezentat, în urmă cu două săptămâni, ambițiile Franței pe acest segment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.