Incertitudinile legate de perspectivele de redresare a economiei mondiale pe fondul exploziei de cazuri noi semnalate în numeroase țări ale lumii constituie principalul motor al evoluției prețului la aur. ”Dar sunt și alte motive de îngrijorare, de aceea metalul galben atrage tot mai mult atenția investitorilor”, a declarat David Govett, de la Marex Spectron, citat de Wall Street Journal. ”Se pare că banii sunt retrași de pe piețele de capital sau din alte active, mergând direct în aur”, a adăugat el.
Joni Teves, analist la UBS, a constat și alt fenomen. ”Modificarea prețului la aur devine tot mai interesantă pentru strategi. Investitori care anterior nu au fost atrași de metalele prețioase, au început să cumpere aur. În aceste condiții, nu ar fi deloc o surpriză dacă, până la sfârșitul anului, metalul galben ar putea trece pragul psihologic de 2000 de dolari/uncie”, prognozează expertul.
Gavin Wendt, analist principal la firma australiană de consultanță MineLife Pty, merge mai departe și spune că deprecierea dolarului și politicile monetare ale băncilor centrale ar putea accelera creșterea prețului la aur, care are șanse să atingă 2000 de dolari/uncie în următoarele săptămâni.
Citește și Aurul ATACĂ propriul RECORD istoric! Mark Mobius cumpără
Punct de vedere împărtășit și de Nitesh Shah, directorul companiei de studii și analize WisdomTree, în opinia căruia dacă băncile centrale și guvernele diferitelor țări vor continua să pompeze miliarde de dolari pentru stimularea economiilor lor, investitorii vor continua, la rândul lor, să cumpere aur. ”Greu de găsit un moment mai bun pentru a cumula câștiguri uriașe din aur”, a subliniat, pe de altă parte, Steve Dann, de la firma britanică Aberdeen Standard Investments.
Bloomberg vine cu altă prognoză, cea a experților Bank of America, potrivit cărora uncia de aur poate urca, în următoarele 12 luni chiar și 3000 de dolari. Oricum, aurul a fost inclus de numeroase bănci de investiții pe ”lista celor mai atractive active ale anului”. ”Cred că metalul galben va scrie povestea anului pe piețele financiare”, a concluzionat Peter Grosskopf, director general al companiei de investiții Sprott, citat de Financial Times. Investitorii au înțeles, în sfârșit, că aurul reprezintă un activ imposibil de ignorat în circumstanțele actuale”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.