După ce mulţi români au luat cu asalt rafturile magazinelor şi au cumpărat cantităţi uriaşe de ulei, de teama unor scumpiri sau a dispariţiei acestui produs de pe piaţă, ministrul Adrian Chesnoiu a avut, duminică, o şedinţă cu producătorii din domeniu dar şi cu distribuitorii.
"Aţi văzut cu toţii ce s-a întâmplat vizavi de o anumită reacţie emoţională, poate pe undeva firească, ţinând cont că e o stare emotivă şi a crescut în societate acest stimul, ca urmare a crizei din Ucraina şi am avut foarte multe intervenţii prin care i-am asigurat pe români şi îi asigur încă o dată că România are stocurile necesare de ulei, astfel încât să ne asigurăm necesarul până la noua recoltă.
Producem alimente şi produse agroalimentare suficiente astfel încât să fim independenţi din punct de vedere alimentar, şi nu spun numai eu asta, ci şi fermierii şi reprezentanţii procesatorilor.
A fost o discuţie fructuoasă, am pus pe masă toate datele - pentru că noi le monitorizăm săptămânal, ne întâlnim cu repezentanţii diferitelor sectoare astfel încât să ne asigurăm că nu apar dezechilibre în aprovizioarea cu produse agroalimentare şi cred că prin acest dialog reuşim să trecem peste această perioadă în care presiunea pe alimente şi pe asigurarea necesarului de hrană este tot mai frecventă", a declarat, la finalul întâlnirii, ministrul Chesnoiu.
Citeşte şi: OPORTUNITATE pentru România, după ce se va încheia războiul Rusia-Ucraina: Ţara noastră nu a avut aşa ceva până acum!
Profesorul Mircea Coşea a atras atenţia, într-un dialog cu omul de afaceri Mohammad Murad, asupra a ceea ce trebuie să se întâmple în România după ce se va încheia conflictul din Ucraina.
"În structura economiei româneşti este o parte pe care eu de foarte mult timp o numesc un tezaur al economiei româneşti, şi anume iniţiativa privată, capitalul privat care a contribuit foarte mult la ceea ce este România astăzi, a evoluat foarte mult, chiar dacă noi o criticăm. Iar în mare parte a evoluat datorită acestor investiţii pe care privaţii le fac.
Dar există, întotdeauna, un trend pe care nu putem să-l oprim: şi anume că în proximitatea unui război, investiţiile aşteaptă să se lămurească situaţia, riscul e foarte mare. Deci terminarea acestui conflict este necesară, dar va urma după aceea o perioadă pe care noi trebuie să o interpretăm cu foarte mare atenţie.
Eu cred că una dintre oportunităţile pe care România o are este schimbarea mentalităţii guvernamentale. Eu sper ca cei care ne conduc, indiferent din ce partid fac parte, să înţeleagă prin acest moment crucial că e nevoie de o schimbare importantă, structurală, de sistem, în România. Ţara noastră nu a avut, până acum, o linie de conduită în ceea ce înseamnă dezvoltarea economică. A fost de ici, de colo, mai punem pe aici, mai ia de dincolo...
Trebuie să existe două linii foarte clare. În primul rând să înţelegem că trebuie să avem o autosuficienţă din punct de vedere al consumului, să nu mai depindem de exterior, o ţară care să se poată autoaproviziona", a declarat profesorul Mircea Coşea, la DC News, la emisiunea "De Ce Nu în România?".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.