Ziarul ancheta procedura consimţământului regal - potrivit căreia monarhul britanic trebuie să aprobe orice lege care îi afectează prerogativele sau interesele înaintea ca ea să fie dezbătută de deputaţi- când a descoperit că Palatul Buckingham negociase unele clauze care le exceptau pe regină şi casa regală de la legea votată în 1968 împotriva discriminării.
Într-o notă provenită de la Arhivele Naţionale, un funcţionar al Ministerului de Interne relatează cum unul dintre cei mai importanţi consilieri ai reginei, Lord Tryon, i-a spus că palatul nu angaja persoane provenite din minorităţile etnice în posturi de birou.
Lord Tryon indicase că palatul şi-ar da acordul pentru proiectul de lege împotriva discriminării bazate pe rasă dacă ar fi beneficiat de scutiri similare celor ale corpului diplomatic, care putea respinge o candidatură dacă persoana locuia în Regatul Unit de mai puţin de cinci ani.
Curs valutar BNR. Totul despre AUR și LEU
Angajarea "persoanelor de culoare în posturi obişnuite de servitori" era în schimb autorizată, precizează nota. Încă şi în prezent, regina şi casa regală sunt scutite oficial de aplicarea acestei legi împotriva discriminării.
Dar ei i se conformează "în principiu şi în fapte", a indicat joi un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham pentru AFP. "Aceasta se reflectă în diversitatea, incluziunea şi demnitatea" practicilor familiei regale, a asigurat el.
"Afirmaţii bazate pe o relatare la mâna a doua a conversaţiilor datând de peste 50 de ani nu trebuie utilizate pentru a trage concluzii asupra modului în care se desfăşoară lucrurile în prezent", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Aceste dezvăluiri intervin la doar câteva luni de când prinţul Harry, al şaselea în ordinea succesiunii la tron, şi soţia sa metisă, Meghan Markle, au acuzat familia regală de rasism într-un interviu-şoc acordat unei televiziuni americane.
Intervievaţi de starul tv Oprah Winfrey, cei doi au relatat că un membru - nenumit - al familiei regale îşi exprimase îngrijorarea, înainte de naşterea fiul lor Archie, faţă de culoarea pielii pe care urma să o aibă acesta.
Fratele lui Harry, prinţul William, a apărat atunci instituţia, argumentând că familia regală "nu este defel o familie rasistă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.