Leziunile extremităților sunt și mai frecvente și pot fi observate asupra articulațiilor, oaselor sau mușchilor. Printre cele mai frecvente leziuni întâlnim entorsele, fracturile sau rupturile osoase. Pe termen lung, luptătorii de performanță, dar și cei ocazionali pot experimenta hernii de disc și alte probleme ce vor necesită tratamente de specialitate. Deși mănușile sunt concepute pentru a proteja mâna, rănile la degete, încheieturi și mâini sunt obișnuite pentru luptători. Comoțiile pot fi cauzate de o lovitură sau de lovituri repetate la cap. Această accidentare este foarte frecventă în sport, deoarece scopul este de a elimina sau a supune adversarul, deși conform studiilor, spre deosebire de box sau kickboxing, doar 3% din luptele din ultimii 10 ani au provocat comoții luptătorilor. Acestea fiind zise, să vedem, pe larg care sunt cele mai comune afecțiuni în lumea artelor marțiale.
Care sunt cele mai frecvente leziuni în artele marțiale?
Așa cum am spus, artele marțiale pot duce la o mare varietate de leziuni. Tipul de leziune depinde adesea de forma particulară de artă marțială care este practicată. Multe forme de arte marțiale sunt fără contact și acestea sunt caracterizate prin leziuni de suprasolicitare, leziuni precum o hernie de disc. Artele marțiale de contact variază foarte mult în ceea ce privește tehnicile, standardele și echipamentul de protecție, iar acești factori afectează tipul și frecvențele de rănire.
În artele marțiale fără contact sau mai puțin “dure”, cele mai frecvente leziuni sunt herniile de disc, entorsele etc. Herniile de disc apar din cauza suprasolicitării spatelui și zona lombară este cea mai afectată. Atunci când hernia este prezentă, practicantul nu va mai fi capabil, o perioadă, să practice mișcări bruște, fiind necesar repausul. Diagnosticul se pune de către medicul ortoped și se poate aplica tratament medicamentos și kinetoterapie. Desigur, mișcarea nu trebuie oprită, ci persoană care suferă de hernie de disc poate face exerciții ușoare, care să nu-i suprasolicite zona lombară.
În schimb, în artele marțiale de contact, avem următoarele afecțiuni frecvente:
Comoție
Simptomele comune ale comoției includ dureri de cap, amețeli, greață, probleme de echilibru, dificultăți de concentrare și probleme de memorie. Simptomele pot dura de la câteva minute până la zile, săptămâni, luni sau chiar mai mult în unele cazuri. Artele marțiale care folosesc lovituri în zona capului sunt cele care pot duce cel mai frecvent la comoții cerebrale. Orice practicant de arte marțiale cu simptome precum comoția trebuie să se oprească imediat din competiție și evaluat de un profesionist din domeniul sănătății. În astfel de cazuri, persoana nu ar trebui să mai practice artele marțiale din nou până când medicul nu o permite.
Față / ochi / urechi/ nas
Loviturile cu picioarele sau pumnii, dar și prizele din practicarea jiu-jitsu de exemplu pot duce la răni minore, cum ar fi tăieturi, vânătăi și leziuni. Leziunile mai grave se pot prezența că fracturi ale nasului, feței sau craniului, precum și leziuni semnificative ale gurii, ochilor sau dinților. Urechile pot, de asemenea, să sufere fracturi ale cartilajului. Aceste tipuri de leziuni pot fi minimizate prin selectarea stilului de arte marțiale, împreună cu antrenamentul adecvat și utilizarea corectă a echipamentului de protecție.
Gât
Leziunile ușoare ale gâtului, cum ar fi vânătăile și abraziunile, sunt cele mai frecvente. Cu toate acestea, unele forme de arte marțiale, cum ar fi jiu-jitsu, judo și artele marțiale mixte, permit tehnici de sufocare care pot duce la pierderea conștienței. Este important să înțelegem riscurile diferitelor forme de arte marțiale și să ne antrenăm întotdeauna sub supraveghere adecvată.
Extremități
Leziunile extremităților includ tăieturi, vânătăi, entorse și fracturi. Fracturile și luxațiile articulare sunt mai puțin frecvente, dar pot apărea, în special în stilurile care utilizează tehnici de blocare a articulațiilor. Leziunile pot fi minimizate cu o supraveghere adecvată și cu utilizarea tehnicii potrivite.
Piele
Tăieturile sunt leziuni foarte frecvente în artele marțiale. Sportivii care participă la sporturi de contact, pot avea mai multe șanse de a dezvolta anumite infecții ale pielii. Aceste leziuni ar trebui să fie evaluate și tratate de un profesionist în domeniul sănătății. Nu minimizați niciuna din aceste leziuni pentru că netratarea lor poate duce la probleme mai grave.
Cum pot fi evitate rănile în artele marțiale?
Trebuie făcută frecvent o examinare fizică. Când selectați inițial artele marțiale în care intenționați să vă implicați, trebuie să învățați riscurile inerente fiecărui stil. Dacă aveți îndoieli, întrebați profesioniștii care practică și abia ulterior luați o decizie.
Antrenamentul și practicarea artelor marțiale alese sub supravegherea directă a unui profesor cu experiență este obligatorie.
Efectuarea rutinelor adecvate de încălzire la fiecare antrenament este un lucru important pentru a minimiza leziunile.
Purtați echipamentul de protecție adecvat în stilul de artă marțială practicat, adică mănuși, protecție pentru gură, protecție pentru piept și altele.
Discutați cu un un specialist în medicină sportivă dacă aveți îngrijorări cu privire la răni și leziuni sau posibile strategii pentru prevenirea accidentărilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.