Ordinea de zi a ședinței publicată pe site-ul Guvernului are opt puncte, fără să includă proiectul de ordonanță de urgență ”privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene”, așa cum a fost numită ordonanța privind noile taxe. Pe ordinea de zi figurează în schimb aprobarea bugetelor unor companii de stat, modificări ale regimului juridic ale unor imobile aflate în proprietatea statului ș.a.
Chiar și în aceste circumstanțe, discuția pe OUG-ul propus de Teodorovici este foarte probabilă, în condițiile în care practica de la Palatul Victoria este introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actelor normative care nu au primit toate avizele decât în ultimul moment sau în cazulă cărora se mai fac modificări pe ultima sută de metri. De altfel, Liviu Dragnea a anunțat de ieri că Ordonanța va fi adoptată cu mențiunea că mai există posibilitatea unor ajustări. ”Se pare că mâine (vineri - n.r.) va fi adoptată ordonanţa. A fost nevoie de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, prevederile rămân aceleaşi”, a spus Dragnea.
Iohannis, musafir la Palatul Victoria
Incertă este și prezența președintelui Klaus Iohannis la ședința de Guvern. El a anunțat în urmă cu câteva zile că va participa la fiecare ședință de Guvern din perioada următoare, afirmație făcut în contextul în care speculațiile privind adoptarea unei ordonanțe pentru amnistie și grațierea unor fapte s-au intensificat. Iohannis a venit la ședința de Guvern de ieri şi la începutul acesteia a ținut un discurs în care a răspuns celor care au argumentat că prezența lui acolo nu se justifică. ”Participarea mea la ședință are loc în virtutea atribuțiilor constituționale ale președintelui, prevăzute la art. 80, 86 și 87 (...) Prezența președintelui nu poate fi nici îngrădită, nici limitată în timp. La articolul 87, se spune că prezidează ședințele. Nu le prezidează parțial, ci le prezidează. Punct”, a spus președintele.
Citește și: Cum l-a convins Dăncilă pe Iohannis să plece de la Guvern
Premierul Viorica Dăncilă nu a contestat dreptul președintelui de a veni la Guvern însă a recurs la o manevră prin care să facă inutilă prezența șefului statului la întreaga ședință. ”Pe ce privește apărarea, politica externă și ordinea publică, este în atributul dumneavoatră conform Constituției să participați la ședința de Guvern (...) Ședința de astăzi va avea loc în două părți. Prima cu teme din domeniul apărării, ordinii publice și politicii externe și a doua etapă care cuprinde actele normative din domeniul economic”,, a spus Viorica Dăncilă.
După ce s-au încheiat discuțiile pe teme care țineau de competențele directe ale președintelui, Viorica Dăncilă le-a dat o pauză miniștrilor, iar aceștia au părăsit sala în bloc. În aceste condiții, președintele a plecat de la Palatul Victoria. Teoretic, pe agenda de astăzi niciunul din punctele de pe ordinea de zi nu se referă la domenii care țin de atribuțiile șefului statului. Nici proiectul de OUG anunțat de ministrul Finanțelor nu intră în această categorie. Deocamdată, Klaus Iohannis nu a anunțat dacă va veni sau nu din nou la Palatul Victoria. De altfel, și ieri și-a anunțat prezența la Guvern cu 15 minute înainte de începerea ședinței. Singurul motiv ar fi dacă pe ordinea de zi suplimentară intră proiectul privind amnistia și grațierea, care ține de domeniul ordinii publice și cu care Iohannis a anunțat public că nu este de acord.
O ordonanță contestată
Principalele prevederi ale proiectului de ordonanță de urgență anunțat de ministrul Eugen Teodorovici sunt introducerea așa-numitei ”taxe pe lăcomie”, care ar urma să fie plătite de bănci în funcție de creșterea Robor și introducerea unei taxe de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din energie și telecomunicații. Totodată, este prevăzută plafonarea la nivelul de 68 de lei/MWh, pe următorii trei ani, a prețului la gazele naturale. De asemenea, cei care au plătit contribuții la Pilonul II de pensii își vor putea retrage banii după o perioadă de minim 5 ani de cotizare și este prevăzută o majorare obligatorie a capitalului social al fondurilor de pensii private în funcție de contribuțiile pe care le adminsitrează. În plus, comisioanele de administrare se reduc cu 67%.
Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ proiectului, însă avizul este doar consultativ. Prevederile OUG au fost contestate de reprezentanții mediului de afaceri, iar anunțul făcut marți de Teodorovici a provocat prăbușirea Bursei de Valori București a doua zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.