"În noul Plan Naţional Strategic ne propunem să luăm o serie de măsuri care să ducă la eliminarea, în cinci ani, a deficitului balanţei comerciale în agricultură, care a depăşit un miliard de euro în 2019. Vrem să revenim la un excedent, aşa cum era înainte de 2015. Măsurile vor fi de sprijinire a mediului asociativ, ferma medie, ferma de familie, sectorul de depozitare şi de procesare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă, purtătoare de subvenţii, ci produse agricole şi alimentare procesate, cu o valoarea adăugată mare", a declarat Adrian Oros, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la Cluj-Napoca.
Programul tomata 2020. Care este data limită a înscrierilor
El a adăugat că Planul Naţional Strategic pentru agricultură trebuie depus în luna septembrie la Comisia Europeană, urmând ca un draft al documentului să fie finalizat până în luna aprilie, pentru a putea fi corectat şi completat în intervalul rămas.
"Din 2015 importurile au crescut într-un ritm mai rapid decât exporturile şi s-a înregistrat un deficit al balanţei comerciale cu produse agroalimentare de 89 de milioane de euro. Deficitul a crescut în fiecare an, la 557 de milioane de euro în 2016, 853 de milioane de euro în 2018 şi la peste 1,14 miliarde de euro în 2018. Estimările arată că, în 2019, deficitul va depăşi tot un miliard de euro. Dacă în ultimii cinci ani am avut deficit, ne propunem ca tot în cinci ani să îl corectăm şi să trecem pe excedent", a mai spus ministrul Agriculturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.