Ororile culinare ale Europei. Mai scârboase decât insectele sau viermii gătiți

Adrian Ilie |
Data actualizării: | Data publicării:
Rechin putred pus la uscat în Islanda
Rechin putred pus la uscat în Islanda

Insectele sau viermii sunt prezentate în documentarele de televiziune ca delicatese în zone ale lumii din Africa sau Asia de Sud-Est. Însă europenii sunt capabili să mănânce lucruri cu mult mai respingătoare. Spre deosebire de ”delicatesele” exotice cu cheratină de gândac sau viermi suculenți, în Europa și mirosurile sunt cu mult mai puternice decât poate suporta un stomac normal.

1.Hákarl

Este o mâncare preparată de către islandezi din rechin de Groenlanda. Inițial, islandezii au constatat că, mâncat proaspăt, este toxic conținând în cantități mari uree și oxid de trimethylamină, dar nu s-au lăsat păgubași până nu au găsit o metodă prin care să-l mănânce în siguranță. Astfel că iau rechinul, îl acoperă cu nisip și pun pietre deasupra ca să elimine fluidele din corp. După vreo 6-12 săptămâni (în funcție de vreme), îl scot, îl taie felii subțiri și le pun la uscat câteva luni. 

Finalmente, este tăiat cubulețe și se servește ca aperitiv cu scobitoarea, cam cum sunt servite la noi măslinele. Numai că hákarl miroase îngrozitor a amoniac și se recomandă ca prima îmbucătură să o iei ținându-te de nas pentru a împiedica voma. De fapt, criticii culinari au spus mai pe șleau că miroase a urină. Bucătarul englez Ainsley Harriott a spus că a avut senzația că mestecă o saltea îmbibată cu urină Unii mai îngăduitori au spus că are gust de brânză cu mucegai albastru, dar de 100 de ori mai puternic, sau chiar un vag gust de nuci. 

2. Surströmming

Este o grozăvie preparată în Suedia din heringul de Marea Baltică care este pus la fermentat în mai multe etape, procesul începând undeva prin aprilie sau mai și se termină în august. Suedezii sunt atât de mândri de invenția lor gastronomică încât producătorii au făcut la un moment dat lobby să fie interzisă comercializarea heringului incomplet fermentat, adică înainte de a treia zi de joi din august. Experții UE au descoperit substanțe precum dioxine cu mult peste nivelul admis, dar suedezii au protestat atât de tare încât au primit dispensă să consume în continuare oroarea.

Surströmming conține acid propionic, care dă mirosul de carne putredă, sulfură de hidrogen, care se regăsește în ouăle stricate, acid butiric ce miroase a unt rânced și acid acetic, adică oțet produs în descompunere, la care se adaugă dioxid de carbon. De obicei, conservele de hering fermentat sunt deschise în aer liber, după o tehnică specială, astfel încât să nu fii împroșcat de zeama lăsată.

Criticul culinar Wolfgang Fassbender a gustat din preparat. ”Cea mai mare provocare este să vomiți doar după prima înghițitură, nu înainte”, a scris ulterior traumei. În 1981, o femeie din Germania l-a dat imediat afară pe chiriașul suedez după ce acesta a deschis o conservă de surströmming pe casa scărilor. Suedezul a dat-o în judecată pentru că nu a primit preaviz, iar ca să se apere, nemțoaica a deschis o conservă în sala de judecată. Plângerea suedezului a fost respinsă.

3. Garnatálg

Este o minunăție gătită în Insulele Faroe, preparat din grăsimea de pe mațele oilor. Este pusă la uscat în case de lemne care să permită vântului să bată și apoi pusă la fermentat. Garnatálg este servit ca garnitură la ræstur fiskur, tot un soi de pește fermentat, așa cum numai nordicii știu să facă.

4. Casu Marzu

În esență, este o brânză din lapte de oaie, însă în Sardinia există un procedeu special de îmbunătățire. Sarzii scot brânza la soare și se uită cu încântare cum dă musca la ea. Muștele, un soi specific zonei, lasă larve care se hrănesc cu brânza, iar excrementele larvelor îi dau gustul apreciat doar de localnici. Unii dau viermii la o parte, alții nu. Cunoscătorii susțin că viermii nu trebuie să fie morți, altfel brânza devine toxică. Varianta cu viermi este spectaculoasă și din punct de vedere vizual, întrucât larvele acelei specii de muscă pot sări și 15 centimetri când sunt atinse.

Cei care nu vor guste viermii au inventat o metodă specială de a scăpa de ei fără a trebui să-i aleagă unul câte unul. Brânza este pusă într-o pungă de hârtie închisă, iar din cauza lipsei de oxigen, viermii sar. Când foșnetul de hârtie s-a terminat, înseamnă că viermii au ieșit din brânză și au murit, iar delicatesa este gata de consum.

Citește și: Afacere ”mișcătoare”. Cum face bani din niște viermi

Brânza a fost declarată ilegală deoarece ingestia viermilor poate produce o boală numită pseudomiază. Și sarzii s-au rugat de UE să le permită clasificarea brânzei ca produs tradițional, deci scutit de la respectarea normelor sanitare, însă fără succes. În aceste cirucmstanțe, există o piață neagră prosperă cu casu marzu, mai ales că sarzii susțin că este un puternic afrodisiac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8284
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.8284
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.8284 RON
GBP flag1 GBP = 5.8939 RON
CHF flag1 CHF = 5.2980 RON
AUD flag1 AUD = 2.9955 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3512 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0310 RON
NOK flag1 NOK = 0.4242 RON
SEK flag1 SEK = 0.4329 RON
XAU flag1 XAU = 419.8038 RON
Monede Crypto
1 BTC = 503202.71RON
1 ETH = 15401.24RON
1 LTC = 559.18RON
1 XRP = 14.92RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16927.96-0.51%
BET-BK3177.08-0.52%
BET-EF918.80-0.43%
BET-FI63133.33-0.10%
BET-NG1227.02-0.12%
BET-TR37328.97-0.51%
BET-TRN36283.70-0.51%
BET-XT1462.93-0.47%
BET-XT-TR3171.25-0.47%
BET-XT-TRN3089.00-0.47%
BETAeRO879.90-0.73%
BETPlus2500.95-0.53%
RTL37682.56-0.48%

Opinii

Profesorul Mircea Coșea

Reducerea personalului bugetar: soluție sau populism? Mircea Coșea explică ce este greșit

Profesorul de economie Mircea Coșea oferă o...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Comunicate de presa

Foto: pexels.com
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel