India a declarat că interdicția va contribui la asigurarea unei "disponibilități adecvate" de orez alb non-basmati în India, precum și la "atenuarea creșterii prețurilor pe piața internă". India este principalul exportator de orez din lume, reprezentând peste 40% din comerțul mondial cu orez, precum și al doilea mare producător după China.
Analiștii cred că interdicția din această săptămână ar putea duce la o creștere și mai mare a prețurilor deja ridicate, agravând efectele interdicției impuse de țară în septembrie asupra transporturilor de orez, scrie CNBC.
Bangladesh și Nepal ar fi cele mai afectate de interdicție, deoarece ambele țări sunt destinații principale de export, a declarat Eve Barre, economist ASEAN la Coface.
Interdicția ar putea, de asemenea, să exacerbeze insecuritatea alimentară pentru țările care depind în mare măsură de orez, a prezis firma de analiză agricolă Gro Intelligence într-un raport recent publicat înainte de anunț.
"Principalele destinații pentru orezul indian includ Bangladesh, China, Benin și Nepal. Alte țări africane importă, de asemenea, o cantitate mare de orez indian", au scris analiștii de la Gro Intelligence.
Potrivit Ministerului pentru Consumatori, orezul alb non-basmati constituie aproximativ 25% din exporturile de orez ale Indiei.
Importatorii afectați ar putea să se orienteze către furnizori alternativi din regiune, precum Thailanda și Vietnam, a declarat Radhika Rao, economist senior la DBS Bank.
"Pe lângă o reducere a ofertei globale de orez, reacțiile de panică și speculațiile de pe piețele globale de orez ar exacerba creșterea prețurilor", a declarat Barre de la Coface.
Prețurile se situează deja la nivelul maxim al deceniului, în parte din cauza aprovizionării mai restrânse atunci când acest aliment de bază a devenit o alternativă atractivă în timp ce prețurile altor cereale importante au crescut după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Prețul grâului a sărit în această săptămână după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră. Acordul încercase să prevină o criză alimentară globală, permițând Ucrainei să continue să exporte.
"Inflația orezului a accelerat deja de la o medie de 6% în ritm anual anul trecut la aproape 12% în iunie 2023", a declarat Rao de la DBS.
India se luptă cu prețurile ridicate la legume, fructe și cereale. Prețurile roșiilor din această țară au crescut cu peste 300% în ultimele săptămâni din cauza vremii nefavorabile. Un sondaj Reuters a prezis că inflația din această țară va atinge probabil 4,58% de la an la an, din cauza creșterii prețurilor la alimente.
Analistul senior al Rabobank, Oscar Tjakra, a prezis că prețurile globale la orez vor crește în continuare din cauza cotei de piață globală deținute de India. Tjakra a prezis că prețurile ar putea chiar să depășească maximele din al doilea trimestru, când orezul brut a atins nivelul de 18 dolari pe kilogram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.