Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea OUG 27/2022 a fost inspirată din modele aprobate de Comisia Europeană, iar deciziile referitoare la acest act normativ vor fi prezentate pe 9 septembrie, la Bruxelles, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Ordonanţa, inspirată din modele aprobate de Comisia Europeană. Tot ce a propus ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r), se regăseşte în OUG 27, textul ei fiind avizat de către ANRE. Nu cred că Ordonanţa încalcă vreo directivă europeană, de altfel modelul de impozitare din Ordonanţă nu este inventat de noi, ne-am inspirat din tiparul grecesc, care a fost notificat la Comisia Europeană. Procedurile din Ordonanţă sunt necesare pentru că piaţa de energie a fost perturbată de tranzacţiile succesive, care au crescut artificial preţul. ANRE are, de acum, pârghiile pentru a combate speculaţiile din piaţă prin amenzi ce ajung la 5% din cifra de afaceri pentru cei care fac tranzacţii cu scopul de a creşte artificial preţul energiei. În data de 9 septembrie, la Bruxelles, voi prezenta deciziile luate de Guvern referitoare la Ordonanţa de Urgenţă", a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Executivul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale.
Aceasta prevede, printre altele, extinderea până la 31 august 2023 a schemei de plafonare a preţurilor la energie, sancţionarea cu amendă de 5% din cifra de afaceri a tranzacţiilor succesive cu energie, plata unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică de către producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro şi plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de 1.300 lei.
Jocurile de interese
În altă ordine de idei, ministrul Popescu a comentat declaraţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind propunerea de plafonare a gazelor importate din Federaţia Rusă.
"Ca ministru al Energiei, salut declaraţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmează să propună plafonarea preţului la gaze naturale pentru importul din Federaţia Rusă. O nouă dovadă că instituţiile de la Bruxelles sunt pregătite să adopte măsuri care să stopeze jocurile de interese de pe piaţa europeană, care ne afectează pe toţi. În plus, cele mai puternice state ale lumii pregătesc, în G7, plafonare şi pentru preţul petrolului rusesc", a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, vineri, că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.
De asemenea, conform Reuters, preşedinta Comisiei Europene a cerut măsuri pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale pe care le fac furnizorii de electricitate din actuala criză a gazelor, iar banii să fie folosiţi pentru sprijinirea companiilor şi a cetăţenilor vulnerabili.
Totodată, miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) au anunţat, într-o declaraţie comună, că intenţionează să implementeze o plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia.
Citește și Reacția Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie față de noul OUG pentru energie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.