”Ce înseamnă această austeritate? Pentru cine este austeritate? Pentru bugetari? Dacă prin această Ordonanță a austerității guvernul vrea să facă niște economii este foarte bine, este un lucru bun pentru români. Pentru că scad cheltuielile în zona publică, mai ales cele nejustificate. Dar întrebarea este de ce nu s-a făcut acest lucru până acum, de ce de un și ceva de când acest Guvern este la guvernare nu a făcut bugetele acestei țări fără aceste cheltuieli care, din câte am înțeles, nu sunt necesare: cumpărare de mașini, care mai de care mai străine de această țară, bunuri și servicii care nu se justifică, număr de consilieri...”, a spus Eugen Teodorovici.
”Ce arată acest lucru? Că s-a făcut prost bugetul. În mod normal, într-o țară normală și civilizată, imediat Curtea de Conturi se uită și spune așa: cheltuielile cu acești consilier au fost nejustificate și se pare că puteți funcționa mai departe fără a afecta bunul mers al țării”, a adăugat invitatul lui Alex Vlădescu.
Potrivit spuselor sale, procedând ca atare, ”recunoști, practic, că ce ai pus până acum în buget nu se justifica. Repet: această ordonanță nu este de austeritate pentru români. Este una care ar trebui dată zi de zi, pentru a reduce și mai mult și mai mult cheltuielile din zona publică. În plus, a continuat Eugen Teodorovici, ”impactul estimat în acea ordonanță este supraestimat. Sunt trecute cinci miliarde de lei, dar suma este mult mai mare decât o să adune efectiv. De ce? Și dacă facem un calcul simplu la numărul de consilier, spre exemplu, pe care vor să îl reducă. Dacă este să calculăm cu salariile și toate celelalte nu se ajunge la suma respectivă”, a afirmat fostul ministru al Finanțelor, amintind că, în 2019, el a propus reducerea la jumătate a numărului de secretari de stat.
Dar nimeni nu vorbește despre ceea ce este dincolo de secretarii de stat. Sunt nouă sute de secretari de stat, dar subsecretari de stat sunt mult mai mulți. Sunt ministere care au un secretar de stat și opt subsecretari de stat”, a spus invitatul emisiunii D`Economic News, precizând că este vorba despre funcționari care au practic, aceleași beneficii. Trăgând o concluzie, fostul ministru de Finanțe a spus că aceste demers este o modalitate ”de a justifica o anumită economie ca să se poată închide pe cifre. În opinia lui, nu se va reduce nimic în realitate.
Află cum și-a justificat Eugen Teodorovici punctul de vedere urmărind întreaga emisiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.