Bruxelles-ul a anunțat deschiderea unei investigații amănunțite privind fuziunea activităților grupurilor de telecomunicații Orange și MasMovil în Spania, în vederea creării unei societăți mixte evaluate la peste 18 miliarde de euro, invocând preocupări legate de concurență. Tranzacția ar reduce numărul operatorilor de rețele de telecomunicații din Spania de la patru la trei, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat, exprimându-și îngrijorarea că ar putea reduce concurența în domeniul serviciilor fixe și mobile în bandă largă, precum și în ceea ce privește pachetele multiple-play.
"Acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor și la scăderea calității serviciilor pentru consumatori", a precizat executivul UE. De asemenea, Comisia este îngrijorată de faptul că noul grup ar putea avea capacitatea de a restricționa accesul la rețelele mobile și fixe pentru operatorii virtuali care nu dispun de propria infrastructură, reducând astfel capacitatea acestora de a concura.
Gigantul francez Orange și rivalul său spaniol MasMovil, al doilea și, respectiv, al patrulea operator ca mărime din țară, anunțaseră în iulie că intenționează să își fuzioneze operațiunile din Spania. Operațiunea ar urma să dea naștere unei societăți mixte "50-50", evaluată la 18,6 miliarde de euro. Obiectivul declarat al celor două grupuri este de a finaliza proiectul în a doua jumătate a anului 2023 "cel târziu", sub rezerva aprobării de către autoritățile din domeniul concurenței.
"Accelerarea investițiilor în fibră optică și 5G"
Tranzacția a fost notificată Comisiei Europene, autoritatea de supraveghere a concurenței din UE, la 13 februarie. În urma deschiderii investigației aprofundate, aceasta are acum la dispoziție 90 de zile lucrătoare, până la 21 august, pentru a emite o decizie. Orange și MasMovil au justificat crearea societății lor mixte în special prin creșteri de eficiență care le-ar permite "să accelereze investițiile în fibră optică și 5G". Tranzacția survine în contextul în care mai mulți directori de operatori europeni au cerut consolidarea pieței de pe continent pentru a reduce concurența și a crește profitabilitatea, în timp ce aceștia investesc masiv în aceste tehnologii.
Deschiderea investigației aprofundate "este o altă etapă în procesul cu Comisia, în timpul căreia vom avea timpul și oportunitatea de a demonstra că această tranzacție este benefică atât pentru consumatorii spanioli, cât și pentru sectorul telecomunicațiilor, deoarece va asigura desfășurarea sustenabilă a 5G și a fibrei optice la scară mai mare în cadrul unei piețe extrem de competitive", a reacționat un purtător de cuvânt al Orange într-un comunicat.
Citește și Orange România, cifră de afaceri de 403 milioane euro în trimestrul IV din 2022
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.