Dacă sunteți un cunoscător al proteinelor scumpe, veți dori să căutați pe tot globul o modalitate de a vă bucura de aceste cărnuri, 8 cele mai scumpe per kilogram din lume.
Jamón Iberico
Preț: 750 dolari/livră
Locație: Spania
Animal: Carne de porc
Șunca Iberico, numită în Spania natală "Iberico de bellota", este o șuncă obținută de la porci hrăniți cu ghindă și este cel mai scump produs din carne de porc din lume. Un singur picior de șuncă Iberico poate costa aproximativ 4.500 de dolari. Luând în considerare greutatea medie a unui picior de șuncă de 6 kg, rezultă o medie de 750 de dolari/kg.
Această șuncă este scumpă nu numai din cauza rarității porcului negru iberic, care pășunează doar rareori pe o peninsulă din Spania și Portugalia, ci și din cauza producției sale prestigioase la fabricile de șuncă din Sevilla.
Olive Wagyu
Preț: 600 dolari/ kg
Locație: Waggy
Animal: Carne de vită
Carnea de vită Olive wagyu în acest moment este aproape un basm din cauza rarității sale. Marmorarea cu granulație fină a acestei cărni, combinată cu dieta de măsline a vacilor, produce o bucată scumpă distribuită, deși rar, de prefectura Kagawa din Japonia.
Deoarece cultivarea măslinelor în Japonia a început abia în 1872, această carne este relativ nouă, pulpa de măsline fiind folosită pentru prima dată ca aliment pentru bovine în 2006. Americanii nu au gustat din ea până în 2018. Aceștia plătesc peste 600 de dolari pe kilogram pentru a o gusta.
Ayam Cemani
Preț: 1000 dolari/livră
Locație: Indonezia
Animal: Pui
Aici avem de la cea mai ieftină carne în general - umilul pui - până la cea mai scumpă. Rarul Ayam Cemani este un pui negru din Indonezia. Coapsele sale sunt incredibil de zvelte, ceea ce le face să fie apreciate pentru luptele de cocoși și pentru curse.
Dar, mai mult decât atât, puiul este crescut pentru carnea sa delicioasă, o astfel de pasăre cântărind în medie aproximativ 2,5 kilograme. Această carne delicioasă, de culoare neagră și pe toată suprafața puiului, costă în jur de 2.500 de dolari pe pui, sau aproximativ 500 de dolari pe kilogram, mai mult sau mai puțin în funcție de mărimea păsării.
Friptura de vită Kobe
Preț: 1700 dolari/livră
Locație: Japonia
Animal: Carne de vită
Carnea de vită Kobe este renumită în întreaga lume ca fiind cea mai delicioasă și mai scumpă carne de vită (deși vom vedea mai târziu că acest lucru nu este chiar adevărat!). Cu toate acestea, rămâne una dintre cele mai scumpe cărnuri vândute vreodată. Direct din prefectura Hyogo din Japonia, bovinele Tajima Black sunt crescute de secole pentru a avea o carne fragedă, texturată și marmorată. Carnea este adesea gătită la foc mic, la grătarul de cărbuni sau chiar în stil sashimi.
Așteptați-vă să plătiți prețuri premium, de până la 1700 de dolari pe kilogram, pentru friptura de vită Kobe adevărată. Dacă un restaurant o vinde ieftin, înseamnă că nu este.
Haliotis rubra
Preț: 1800 dolari/kg
Locație: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Mexic
Animal: Molluscă
Haliotis rubra este o moluscă din familia scoicilor și midiilor, numită afectuos "scoica urechii" din cauza modului în care arată ca o ureche umană cărnoasă în farfurie.
Cochilia are culori vii în interior însă pe dinafară se confundă cu aflorimentele stâncoase din Oceanul Pacific, unde se învecinează cu Marea Britanie, Mexic și unele părți ale coastei americane. Scoica se ascunde printre alge, în speranța că păsările și pescarii nu o observă.
Un kilogram de Haliotis rubra poate costa până la 500 de dolari. Problema este că cea mai mare parte a greutății capturii este reprezentată de cochilie. Când vă uitați la cantitatea de carne reală pe kilogram, care este de aproximativ 250 g pe kilogramul de scoică costul explodează la peste 1800 de dolari/kg.
Polmard cote de boeuf
Preț: 3.200 dolari/kg
Locație: Paris, Franța
Animal: Carne de vită
Surclasându-i pe japonezi în ceea ce privește creșterea vacilor și degustarea fripturii, Polmard Eleveur Boucherie duce friptura la un nou nivel. În Paris, Franța, Alexandre Polmard se bazează pe moștenirea familiei sale de șase generații de creștere a cărnii de vită incredibile pentru a ne oferi această friptură de costiță. Carnea sa se vinde cu 3.200 de dolari pe kilogram după ce a fost învechită timp de 15 ani.
Puține restaurante de oriunde pot vinde această carne scumpă. Cu toate acestea, friptura de costiță Polmard se vinde cu 4.000 de dolari sau aproximativ 2.000 de dolari pe kilogram la restaurantul Caprice din Hong Kong, ceea ce o face una dintre cele mai scumpe fripturi vândute vreodată.
Anghilă de golf
Preț: 4.000 dolari/kg
Locație: Brewer, Maine, SUA
Animal: Anghilă
Anghilele americane pescuite în largul coastei statului Maine sunt unele dintre cele mai scumpe pe kilogram vândute vreodată. Știm deja că homarii din Maine sunt o afacere mare, dar cine ar fi crezut că micile anghile, numite și "elveți", vor fi atât de profitabile. Companiile asiatice pricepute în acvacultură și creșterea animalelor le cumpără de la pescari pentru a le crește și apoi le pun la vânzare pe uriașa piață a anghilelor din industria japoneză a restaurantelor.
Aproximativ 400 de pescari au licență pentru pescuitul de anghile, unii dintre ei obținând venituri de peste 300.000 de dolari.
Wally’s Porterhouse
Preț: 10.600 dolari/kg
Locație: Las Vegas, Nevada
Animal: Carne de vită
Cea mai scumpă carne vândută vreodată este Porterhouse, vândută la Wally's Wine & Spirits. Wally's este un restaurant din Resorts World Las Vegas, care servește o friptură Porterhouse de 1,700 kg la prețul ”modest” de 20.000 de dolari. Acest lucru înseamnă aproximativ 10.000 de dolari pe kilogram, ceea ce o face cea mai scumpă carne pe kilogram vândută vreodată.
Ca să fim corecți, carnea este o masă la un restaurant, așa că plătiți și pentru pregătire, care include gătitul cărnii pe cărbune japonez din lemn de migdal și servirea ei într-un sos bordelaise cu trufe negre și garnituri.
Restaurantul sugerează că o porție de friptură este de 85 de grame, ceea ce înseamnă că la această masă pot mânca, teoretic, 20 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.