"Un portofoliu de 22% la nivelul sistemului are ratele amânate la plată. O să vedem comportamentul real la plată după 1 ianuarie 2021. În această perioadă trebuie să fim proactivi şi să venim aproape de client, pentru a preîntâmpina anumite derapaje. Ca în automobilism, sunt derapaje controlate şi derapaje necontrolate. Noi trebuie să fim în orice clipă în condiţiile unor derapaje controlate, nu necontrolate", a arătat Oprescu.
Cum poți ajunge la o poveste de succes cu banca parteneră
Potrivit acestuia, România poate folosi această perioadă pentru a digitaliza societatea.
Întrebat câte bănci vor mai rămâne în România după această criză, Oprescu a răspuns: "Îmi daţi şansa să fac o glumă? Tot multe. După precedenta criză, am scăzut de la 43 la 34, în acelaşi timp cred că şi 34 este o cifră relativ mare, pentru că mă bazez pe date. Dacă mă uit la indexul care măsoară cât de competitivă este piaţa, în sensul că cu cât este mai ridicat indicele piaţa este mai puţin competitivă, noi suntem într-o zonă scăzută din punctul de vedere al indicelui, adică avem o competiţie peste medie şi mai avem încă destul de mult spaţiu pentru consolidare în sistemul bancar".
În acelaşi timp, toate băncile care au o viziune pe termen lung cu privire la activitatea lor în România vor să câştige teren şi să îşi consolideze poziţia, a arătat el.
"Suntem într-un mediu scăzut al dobânzilor, care nu este numai în România, ci peste tot în lume. Toate pieţele europene şi cele din jurul nostru au scăzut dobânda de referinţă şi toate, având tracţiune pe nivelul dobânzilor, au dus la scăderea dobânzilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la noi. Din punctul nostru de vedere era un trend uşor de anticipat. Este foarte bine că am avut pedală în această perioadă şi am putut veni de la un nivel ridicat pentru a putea scădea dobânda şi avem această pedală în continuare", susţine reprezentantul asociaţiei băncilor.
El a precizat că, în contextul actual, este posibil ca BNR fie să menţină dobânda, fie să o reducă în continuare.
"Eu cred că suntem în acel punct în care ambele situaţii sunt posibile, adică fie să rămânem în această situaţie o perioadă lungă de timp, pentru că nu avem presiuni în clipa de faţă, fie în funcţie de noile presiuni care se vor naşte până la sfârşitul anului... Noi, la trei luni de la declanşarea pandemiei, suntem într-o perioadă de date relativ puţine, pentru că cei care au solicitat amânarea la plată au obţinut-o, dar noi date cu privire la comportamentul clientelei vom obţine la sfârşitul anului", a precizat preşedintele ARB.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa din 29 mai, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.