Publicitate
Ce face un om de afaceri în noile condiții?, a întrebat moderatorul emisiunii, Mohammad Murad, potrivit căruia în ultimele zile se simte că băncile au început să fie mai sceptice pentru investiții în România, că prețurile se dublează, aproape, la alimente, de la ulei, grâu, petrol și așa mai departe. Ca om de afaceri ce să fac? Duc mai departe investițiile sau mă opresc?
Tezaur al economiei românești
”Ca economist de o viață, ca român, nu pot să vă spun să vă opriți”, a răspuns profesorul Coșea. ”Dumneavoastră reprezentați în această structură a economiei românești o parte pe care eu de foarte mult timp o numesc un tezaur al economiei noastre, și anume inițiativa privată, capitalul privat. Care a contribuit foarte mult la ceea ce România este astăzi, pentru că, deși o criticăm noi, România a evoluat mult și, în mare parte, a evoluat datorită acestor investiții pe care privații le-au făcut.
Deci, nu pot să vă spun să vă opriți, dar să știți că există întotdeauna un trend, pe care nu putem să-l oprim. Și anume că în proximitatea unei zone de război, investițiile așteaptă, așteaptă să se liniștească situația, riscul este foarte mare. Dumneavoastră investiți într-un teritoriu aflat la câțiva zeci de kilometri de război. Deci terminarea acestui conflict este necesară, dar va urma, după acesta o perioadă pe care noi trebuie să o interpretăm cu foarte mare atenție”, a arătat economistul.
România nu a avut o linie de conduită
În opinia lui, ”una dintre oportunitățile pe care România le are este schimbarea mentalității guvernamentale. Eu sper că cei care ne conduc, decidenții politici, indiferent de partidul din care fac parte, să înțeleagă prin acest moment crucial, că este nevoie de o schimbare importantă, struturală, de sistem, în România.
România nu a avut până acum o line de conduită în ceea ce înseamnă dezvoltarea economică. A fost pe ici, pe colo, mai ia de aici, mai pune dincolo. După părere mea, trebuie să existe două linii foarte clare. Iar în primul rând să înțelegem că trebuie să avem o autosuficiență din punct de vedere al consumului, să nu mai depindem de exterior. Adică să devenim o țară care să se autoaprovizioneze”, a explicat Mircea Coșea.
Noi ascultăm, fără să participăm
Întrebat cum se împacă acest lucru cu regulile care vin de la Uniunea Europeană, profesorul Coșea a răspuns: ”Nu este foarte clar că ne impune de afară, noi ascultăm toate lucrurile fără să avem nici un fel de participare la politica europeană. Dați-mi măcar un exemplu din acești zece ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, când România a avut o contribuție la politica europeană. Întotdeauna a fost, poate obedientă sună prost, dar întotdeauna a fost de acord cu ceea ce s-a spus.
Citește și Mircea Coșea: Economia Rusiei funcționează pe modelul motorului cu ardere internă
Noi de ce nu am negociat?
Luați exemplul cu energia. În momentul în care green deal a început să funcționeze, câteva țări și-au dat seama că, de fapt, nu poate să fie suportat la nivelul lor. Și au negociat. Și au câștigat. Au negociat și cu liberalizarea, și cu tranziția de la cărbune, și cu capacitățile de producție. Noi de ce nu am negociat? Pentru că astăzi există o mentalitate pe care au sper să o schimbăm astăzi. Și anume trebuie să înțelegem că Uniunea Europeană este o piață liberă, că este un mare avantaj și pentru România că este acolo, dar că Uniunea Europeană este, până la urmă, un complex de economii naționale, care încă funcționează pe baze naționale.
Trei elemente esențiale
Deci fiecare țară trebuie să aibă, în ultimă instanță, un obiectiv al ei. Sprijinindu-se pe Uniunea Europeană, respectând direcțiile mari, dar nu respectând fiecare cuvânt scris de un birocrat de la Bruxelles în legătură cu ceva care nu poate fi aplicat. Era clar că România nu poate să aplice liberalizarea energiei la data la care a făcut-o. Erau trei elemente esențiale care nu erau prezente și care au fost prezente în toate celelalte țări. În primul rând o piață concurențională. Noi nu am avut. În al doilea rând, peste 80% din producția internă trebuie să fie pe piață. Nu am avut nici asta. Înainte de a face liberalizarea trebuia să existe un mix de legi care să protejeze consumatorul privat și economia.
Știți, există butada aceea filosofică: omul primitiv când a ieșit din peșteră s-a speriat ce urât era. El nu știa cât de urât este, pentru că era întuneric. Noi am ieșit din peșteră acum și am văzut că trebuie să ne schimbăm. Cum? Înțelegând lucrurile altfel. Și înainte de toate trebuie să avem o independență în tot ceea ce înseamnă consum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.