"Aceasta este singura cale, deoarece starea de urgenţă sanitară a redus marjele de profit. Dar BCE este pregătită să lanseze o consultare publică privind modul în care vor fi evaluate fuziunile", a declarat Enria pentru publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.
"Putem juca un rol, dar va trebui să analizăm ce poate fi făcut în domeniul legislativ şi de către alte autorităţi, în special în cadrul fuziunilor transfrontaliere", a explicat oficialul, referindu-se la obstacolele autorităţilor de reglementare în domeniul gestionării capitalului.
Întrebat despre propusa preluare de către grupul bancar italian Intesa Sanpaolo SpA a rivalei mai mici UBI Banca, tranzacţie care a fost aprobată de BCE, Enria a declarat: "În general, suntem în favoarea fuziunilor şi achiziţiilor (M&A), deşi suntem prudenţi".
"Pentru a avea o imagine mai clară a impactului crizei asupra bilanţurilor băncilor, efectuăm analize ale vulnerabilităţii, rezultatele urmând să fie publicate luna viitoare", a explicat oficialul BCE. Acesta a apreciat că în contextul recesiunii, o înrăutăţire a situaţiei creditelor neperformante în rândul băncilor europene "este inevitabilă", deşi în acest moment este dificil de evaluat în ce măsură sunt afectaţi creditorii.
Citește și Averea din dulap! Trăia cu 200 de dolari pe lună. Nu știa că e bogat!
În martie, Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie, şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie. "Este o măsură temporară care va fi eliminată de îndată ce vom avea mai multă claritate", a dat asigurări Enria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.