Valoarea OpenAI este în creștere. Start-up-ul din California a ajuns la un acord cu investitorii care, potrivit New York Times, evaluează compania la cel puțin 80 de miliarde de dolari (74 de miliarde de euro), după un an extravagant, dar plin de evenimente pentru inventatorul ChatGPT. Operațiune confidențială, neconfirmată de OpenAI, înseamnă că valoarea acestei companii lider în inteligența artificială (AI) aproape s-a triplat în mai puțin de zece luni, potrivit surselor cotidianului american.
Acordul prevede ca societatea cu sediul în San Francisco să vândă acțiunile existente investitorilor, în frunte cu Thrive Capital. Înțelegerea convenită permite managerilor și angajaților să vândă acțiuni la un preț foarte favorabil, la trei luni după o criză majoră pentru OpenAI, când cofondatorul și șeful Sam Altman a fost concediat și apoi repus în funcție câteva zile mai târziu.
OpenAI a pus online software-ul său generativ de inteligență artificială ChatGPT la sfârșitul anului 2022. Succesul acestei interfețe a stârnit un entuziasm fără precedent pentru această tehnologie de ultimă oră, capabilă să producă texte, sunete și imagini la cerere, în limbajul de zi cu zi. Deja investitor în start-up, Microsoft nu a stat degeaba. Gigantul IT a injectat aproximativ 13 miliarde de dolari în OpenAI în ultimii ani.
Criză majoră în noiembrie 2023
Concurența acerbă dintre OpenAI și Google în dezvoltarea și implementarea instrumentelor de inteligență artificială generative a determinat autoritatea americană de concurență să anunțe, în ianuarie, deschiderea unei investigații în privința investițiilor efectuate de Microsoft, Google și Amazon în start-up-uri specializate.
Fondată în 2015 ca asociație non-profit, OpenAI a trecut printr-o criză majoră în noiembrie anul trecut. Consiliul de administrație i-a mulțumit CEO-ului Sam Altman, o figură carismatică a Silicon Valley, și l-a poftit să părăsească firma, pe motiv că nu a fost „transparent”. Și, în timp ce Microsoft a încercat să-l atragă în echipa sa pe Altman, majoritatea angajaților OpenAI au cerut demisia directorilor și întoarcerea șefului, amenințănd că altfel pleacă. În mai puțin de o săptămână, Sam Altman a revenit la conducere.
Vineri, editorul ChatGPT și generatorul de imagini DALL-E au dezvăluit un nou instrument, numit „Sora”, capabil să creeze videoclipuri realiste la cerere, care pot dura până la un minut. Potrivit New York Times, OpenAI ajunsese deja la un acord similar la începutul anului trecut cu firme de capital de risc, inclusiv Thrive Capital, Sequoia Capital și Andreessen Horowitz, care și-au crescut valoarea la 29 de miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.