Publicitate
OPEC nu intenționează să organizeze o reuniune extraordinară sau să ia vreo măsură imediată după ce ministrul iranian de externe a cerut membrilor Organizației Cooperării Islamice (OCI) să impună un embargo petrolier și alte sancțiuni împotriva Israelului, conform unor surse ale Reuters.
Patru surse din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care produce o treime din petrolul mondial și include mai multe țări musulmane, inclusiv Iranul, au declarat că grupul nu a planificat nicio acțiune imediată sau reuniuni de urgență în lumina comentariilor Iranului.
"Nu suntem o organizație politică", a declarat una dintre surse.
Marți, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, întrebat dacă țările arabe ar trebui să reducă producția de petrol ca represalii la acțiunile Israelului în Gaza, a declarat că CCG s-a angajat să asigure securitatea energetică și că nu ar trebui să folosească petrolul ca armă.
"CCG lucrează ca un partener clar și onest în calitate de exportator de petrol cu comunitatea internațională și nu putem folosi acest lucru ca o armă în niciun fel posibil", a declarat Jasem al-Budaiwi.
În 1973, producătorii arabi conduși de Arabia Saudită au impus un embargo petrolier asupra occidentalilor care sprijineau Israelul în războiul acestuia cu Egiptul, vizând Canada, Japonia, Olanda, Marea Britanie și Statele Unite.
Ca urmare a acestui eveniment, prețurile petrolului au crescut, iar pe termen lung criza a dus la dezvoltarea de noi exploatări petroliere în afara Orientului Mijlociu, cum ar fi Marea Nordului și a încurajat energia alternativă.
În timp ce țările occidentale erau principalii cumpărători ai țițeiului produs de țările arabe la acea vreme, în prezent Asia este principalul cumpărător al țițeiului OPEC.
"Mediul geopolitic este diferit față de cel de acum 50 de ani", a declarat o altă sursă OPEC cu privire la motivele pentru care nu va fi pus în aplicare un embargo.
O reuniune de urgență a OCI are loc în orașul saudit Jeddah pentru a discuta despre conflictul israeliano-palestinian, după ce o explozie la un spital din Gaza a ucis marți seara un număr mare de palestinieni.
Amirabdollahian a cerut, de asemenea, formarea unei echipe de avocați islamici pentru a documenta eventualele crime de război comise de Israel în Gaza.
Înainte de explozia de marți de la spital, autoritățile sanitare din Gaza au declarat că cel puțin 3.000 de persoane au murit în timpul bombardamentelor de la începutul conflictului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.