În raportul său lunar privind piața petrolieră, Opec s-a referit la o serie de "incertitudini considerabile" care ar putea influența aprovizionarea cu petrol la nivel mondial, inclusiv războiul din Ucraina și planul elaborat de G7 de a limita prețurile petrolului rusesc.
Cartelul petrolului a subliniat în raportul său că riscul unor "perturbări suplimentare ale producției de energie" în Uniunea Europeană (UE), o referire evidentă la embargoul petrolier rusesc care urmează să intre în vigoare la începutul lunii decembrie, ar putea exacerba încetinirea economică a regiunii și ar putea să o împingă în recesiune.
În același timp, OPEC și-a redus prognoza de creștere a cererii globale de petrol cu 100.000 de barili pe zi pentru acest an și pentru 2023, la 2,5 milioane de barili pe zi și, respectiv, 2,3 milioane de barili pe zi.
OPEC și-a modificat ușor prognoza privind oferta de petrol din partea producătorilor din afara cartelului. Aceasta și-a redus prognoza privind creșterea ofertei non-OPEC cu 30.000 de barili pe zi pentru 2022, până la 1,9 milioane de barili pe zi. Pentru 2023, și-a majorat prognoza cu 20.000 de barili pe zi, până la 1,54 milioane de barili pe zi.
OPEC și-a menținut, de asemenea, prognoza privind creșterea economică mondială la 2,7% în acest an și la 2,5% în 2023. Este pentru a cincea oară începând din aprilie, când organizația modifică previziunile sale, evocând drept argumente inflația galopantă și creșterea dobânzilor cheie de către băncile mondiale.
Opec a anunțat luni că și-a redus prognoza de creștere a cererii globale de petrol în 2022 pentru a cincea oară din aprilie și pentru 2023, invocând inflația și creșterea ratelor dobânzilor.
În ceea ce privește anul curent, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a și-a revizuit, și aici, prognoza privind cererea globală la 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), cu 100.000 de bpd mai puțin față de prognoza anterioară. "Economia globală a intrat într-o perioadă de incertitudine semnificativă, cu provocări tot mai mari în al patrulea trimestru din 2022", a precizat OPEC în raportul său.
"Printre riscurile de scădere se numără inflația ridicată, înăsprirea monetară din partea principalelor bănci centrale, nivelurile ridicate ale datoriei suverane în multe regiuni, înăsprirea piețelor forței de muncă și problemele continue ale lanțului de aprovizionare", a adăugat acesta.
Cartelul se reunește la Viena pe 4 decembrie, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a unui embargo asupra petrolului rusesc. Țările producătoare și-au redus pomparea cu 100.000 de bpd în octombrie, înainte de a conveni asupra unei reduceri de două milioane de bpd din noiembrie, în ciuda opoziției mai multor țări, inclusiv a SUA.
Citește și China a bulversat piața petrolului! Prețul barilului a explodat
Prețul petrolului a crescut vineri, pe fondul anunțului privind relaxarea restricțiilor anti-Covid din China, care subminează cererea de aur negru din partea celui mai mare importator mondial de țiței. În ultima zi lucrătoare a săptămânii, în jurul orei 11:05 GMT, contractele cu livrare în ianuarie 2023 pentru barilul marca Brent din Marea Nordului, cu extracție din Marea Nordului, de referință în Europa, era în creștere cu 3,01%, la 96,49 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a urcat, la rândul ei, cu 3,41%, la 89,42 dolari.
Mai mulți factori au susținut prețul petrolului înainte de weekend, "între perspectiva unei decizii a Rezervei Federale a SUA mai puțin agresive și anunțul regimului de la Beijing privind reducerea măsurilor de carantinare aplicate celor care călătoresc în China", a comentat pentru AFP Han Tan, analist la Exinity.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.