Organizația a refuzat să se abată de la programul său de creștere graduală a producției și să răspundă la criza mondială, în condițiile în care Statele Unite intenționează să elibereze o cantitate mare de țiței din rezervele lor strategice.
Potrivit analiștilor, decizia este în conformitate cu așteptările pieței, iar principalul factor care afectează piețele globale de petrol este planul președintelui american Joe Biden de a elibera până la 180 de milioane de barili din rezerva strategică de petrol a țării (un milion de barili pe zi timp de câteva luni).
Deși numai SUA au impus sancțiuni directe împotriva sectorului energetic rusesc (embargo asupra importurilor de petrol), petrolul marca Urals a devenit mai puțin atractiv pentru cumpărători după izbucnirea războiului din Ucraina. Încă de la începutul lunii martie, numeroși comercianți și rafinării din Occident au refuzat să cumpere țițeiul rusesc, pe motiv că este toxic.
Marii comercianți internaționali oferă o reducere substanțială pentru petrolul rusesc, dar tot nu îl pot vinde, iar rafinăriile rusești sunt obligate să își reducă volumele de rafinare. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) s-a declarat dezamăgită de lipsa de reacție a OPEC+ la criză și că a ignorat solicitările SUA de a crește producția de petrol.
Citește și Prețul petrolului. Avertismentul profesorului Mircea Coșea: ”Trebuie să fim puțin mai atenți”
Pe acest fundal, prețul petrolului Brent pentru luna iunie la bursa ICE Futures din Londra a scăzut cu 6,6%, la 105,98 dolari pe baril. Este pentru prima dată din 18 martie când prețul acestei mărci a scăzut sub 106 dolari pe baril. Contractele futures pentru țiței WTI cu livrare în luna mai au scăzut cu 5,9%, la 101,42 dolari pe baril, la New York Mercantile Exchange.
Cotațiile au scăzut pe fondul informațiilor potrivit cărora administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare o eliberare de urgență a 180 de milioane de barili de petrol din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) în câteva luni, potrivit Reuters.
"Este un volum mare, echivalent cu 1% din consumul zilnic de petrol la nivel mondial. Această măsură ar putea răci temporar piața petrolului, dar nu va contribui la eliminarea deficitului structural. În cazul în care deficitul de aprovizionare se dovedește a fi de lungă durată, SUA s-ar putea afla într-o situație dificilă. Prin urmare, decizia pare dificilă. "Un plan mai detaliat de acțiune a SUA pe piața petrolului este așteptat să fie publicat vineri, au declarat experții de la BCS World Investments.
"Este un șoc pentru piață, dar dacă ne uităm la istoria recentă, eliberarea rezervelor ar fi doar o măsură temporară, asemănătoare cu punerea unui plasture pe un picior rupt", a declarat Stephen Innes, managing partner al SPI Asset Management.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.