ONU: Suspendarea transportul gâului pe Marea Neagră, un act de cruzime din partea Rusiei

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Portul Constanța / Foto: George Călin / Inquam Photos
Portul Constanța / Foto: George Călin / Inquam Photos

Rusia a declarat luni că își întrerupe participarea la un acord care a permis Ucrainei să își exporte grânele pe mare în ciuda blocadei din timpul războiului, punând astfel capăt unui acord considerat esențial pentru menținerea stabilității prețurilor mondiale la alimente.

Anunțul a părut a fi cea mai gravă lovitură dată până acum unui acord vechi de un an, care a reprezentat un exemplu rar de discuții fructuoase între națiunile aflate în conflict și care a contribuit la atenuarea unei părți din consecințele globale ale invaziei la scară largă a Rusiei. Ucraina este un producător important de cereale și alte produse alimentare, iar Organizația Națiunilor Unite a avertizat că unele țări din Orientul Mijlociu și Africa se confruntă cu foametea dacă Kievul nu-și poate exporta bunurile prin Marea Neagră.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a declarat luni jurnaliștilor că acordul a fost "suspendat", dar a adăugat că decizia nu are legătură cu atacul de câteva ore mai devreme asupra podului din strâmtoarea Kerch care leagă Rusia de Crimeea ocupată. Oficialii ruși au acuzat Ucraina pentru atacul asupra podului, dar Kievul nu și-a asumat responsabilitatea. vorbind despre acordul privind cerealele, dl Peskov a declarat: "De îndată ce partea rusă va fi îndeplinită, partea rusă va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord".

Rusia s-a plâns în repetate rânduri de acest acord, pe care îl consideră unilateral în favoarea Ucrainei. Luni, Ministerul rus de Externe a emis o declarație în care a subliniat obiecțiile sale, inclusiv ceea ce a descris ca fiind "provocările și atacurile continue ale Ucrainei împotriva instalațiilor civile și militare rusești" din zona Mării Negre, și a afirmat că ONU și aliații occidentali ai Ucrainei nu au abordat cererile Rusiei.

"Numai după primirea unor rezultate concrete, și nu a unor promisiuni și asigurări, Rusia va fi pregătită să ia în considerare restabilirea "înțelegerii"", se arată în declarație.

Acordul, cunoscut sub numele de Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și mediat de Națiunile Unite și Turcia, trebuia să expire luni.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că va vorbi cu președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, despre acest acord și a semnalat speranța că va fi de acord să reintroducă acordul.

"În ciuda declarației de astăzi, cred că președintele Federației Ruse, prietenul meu Putin, dorește continuarea acestui pod umanitar", a declarat Erdogan reporterilor la Istanbul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Moscova a încălcat acordul cu Națiunile Unite și cu Erdogan, mai degrabă decât cu țara sa însăși, având în vedere că Ucraina a încheiat un acord separat cu cei doi mediatori în privința cerealelor. Ucraina cere o retragere completă a forțelor rusești de pe teritoriul său și încetarea agresiunii înainte de a avea loc orice discuție.

"Chiar și fără Federația Rusă, trebuie să se facă totul pentru a putea folosi acest coridor al Mării Negre", a declarat Zelensky în declarații trimise de biroul său de presă, adăugând că Ucraina este pregătită să reia transporturile dacă ONU și Turcia sunt de acord.

Săptămâna trecută, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a trimis o scrisoare conținând propuneri pentru Putin, într-un efort de a îndeplini condițiile Rusiei pentru prelungirea acordului. Negociatorii ONU și turci și-au petrecut sfârșitul de săptămână așteptând un răspuns din partea Moscovei, în timp ce ceasul se scurgea. Exporturile de cereale din porturile ucrainene s-au redus aproape la zero în zilele dinaintea expirării acordului.

Acordul a reușit să atenueze cu succes penuria rezultată în urma blocajelor din primele luni ale războiului, ceea ce a dus la creșterea prețurilor globale la grâu. Acesta a permis Ucrainei să repornească exportul a milioane de tone de cereale care zăboveau de luni de zile și a fost reînnoit de mai multe ori, cel mai recent în luna mai.

Dar Moscova a susținut că, în timp ce acordul a adus beneficii Ucrainei, sancțiunile occidentale au restricționat vânzarea de produse agricole rusești. Într-un efort de a răspunde cererilor Rusiei, dl Guterres i-a trimis dlui Putin propuneri despre care a spus că ar "elimina obstacolele care afectează tranzacțiile financiare" prin intermediul băncii agricole a Rusiei, permițând în același timp continuarea livrărilor de cereale ucrainene.

Pe lângă speranța sa de a obține tranzacții financiare mai ușoare, Rusia a căutat garanții care să faciliteze exporturile de cereale și îngrășăminte proprii și redeschiderea unei conducte de amoniac care traversează Ucraina.

Ucraina a exportat 32,8 milioane de tone de cereale și alte alimente de la începutul inițiativei, potrivit datelor ONU. Conform acordului, navelor li se permite să treacă pe lângă navele militare rusești care, de fapt, au blocat porturile ucrainene de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022. Navele sunt inspectate în largul coastei Istanbulului, în parte pentru a se asigura că nu transportă arme.

Anul trecut, Rusia a întrerupt participarea la inspecțiile care făceau parte din acord, pentru ca apoi să revină în câteva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0006
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.7057
Diferența -0.0272
Zi precendentă 4.7329
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7057 RON
GBP flag1 GBP = 5.9660 RON
CHF flag1 CHF = 5.3012 RON
AUD flag1 AUD = 3.0459 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3517 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4291 RON
XAU flag1 XAU = 388.7340 RON
Monede Crypto
1 BTC = 421889.49RON
1 ETH = 14426.31RON
1 LTC = 407.84RON
1 XRP = 4.97RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17638.19-0.20%
BET-BK3297.13-0.26%
BET-EF945.41-0.25%
BET-FI60869.180.43%
BET-NG1238.86-0.34%
BET-TR38900.78-0.20%
BET-TRN37811.10-0.20%
BET-XT1511.77-0.15%
BET-XT-TR3277.57-0.15%
BET-XT-TRN3192.54-0.15%
BETAeRO949.710.82%
BETPlus2609.18-0.21%
RTL39038.51-0.20%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel