Publicitate
Numărul persoanelor care suferă de foamete cronică abia dacă s-a modificat în ultimul an, se arată într-un raport ONU publicat miercuri.
Raportul anual numit „Starea securității alimentare și a nutriției în lume” arată că aproximativ 733 de milioane de persoane s-au confruntat cu foametea în 2023 - una din 11 persoane la nivel mondial și una din cinci în Africa - pe măsură ce conflictele, schimbările climatice și crizele economice își arată efectele.
David Laborde, directorul diviziei Agrifood Economics din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a declarat că, deși s-au înregistrat progrese în unele regiuni, situația s-a deteriorat la nivel global.
„Ne aflăm astăzi într-o situație mai gravă decât acum nouă ani, când am lansat acest obiectiv de a eradica foametea până în 2030”, a declarat el pentru Reuters, precizând că provocări precum schimbările climatice și războaiele regionale au devenit mai grave decât se preconiza chiar și în urmă cu un deceniu.
Dacă tendințele actuale se mențin, aproximativ 582 de milioane de persoane vor fi subnutrite cronic la sfârșitul deceniului, dintre care jumătate în Africa, avertizează raportul.
Obiectivul de a asigura accesul regulat la o alimentație adecvată a stagnat, de asemenea, în ultimii trei ani, 29% din populația mondială, adică 2,33 miliarde de persoane, confruntându-se cu o insecuritate alimentară moderată sau gravă în 2023.
Subliniind inegalitățile grave, aproximativ 71,5% dintre persoanele din țările cu populație cu venituri mici nu și-au putut permite anul trecut o dietă sănătoasă, față de 6,3% în țările cu venituri mari.
Laborde a declarat că ajutorul internațional legat de securitatea alimentară și nutriție se ridică la 76 de miliarde de dolari pe an, adică 0,07% din producția economică anuală totală a lumii.
„Cred că putem face mai mult pentru a îndeplini această promisiune de a trăi pe o planetă în care nimănui nu îi este foame”, a spus el.
Tendințele regionale au variat semnificativ, foametea continuând să crească în Africa, unde populația în creștere, nenumăratele războaie și tulburările climatice cântăresc greu. În schimb, Asia a înregistrat puține schimbări, iar America Latină a înregistrat îmbunătățiri.
„America de Sud are programe de protecție socială foarte dezvoltate care le permit să direcționeze ajutoarele astfel încât să poată ieși efectiv din foamete într-un mod foarte rapid”, a declarat economistul șef al FAO, Maximo Torero. „În cazul Africii, nu am observat acest lucru”.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că modul de finanțare a luptei împotriva foametei trebuie să se schimbe, fiind necesară o mai mare flexibilitate pentru a se asigura că țările care au cea mai mare nevoie primesc ajutor.
Risipa alimentară se extinte de-a lungul întregului lanț valoric alimentar, de la producție, la manipulare, transport, depozitare și distribuție și, în final, la consum. Conform datelor Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, obiceiurile casnice sunt responsabile de risipa a aproape 570 de milioane de tone de alimente în fiecare an la nivel global. La nivel individual, fiecare dintre noi irosește, în medie, aproximativ 74 kg de alimente în fiecare an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.