OMV AG, grupul energetic austriac, se află în discuții cu Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), un gigant petrolier din Emiratele Arabe Unite (EAU), pentru a consolida diviziile lor, Borouge Plc și Borealis AG, în vederea creării unui gigant în industria chimică și a materialelor plastice.
Comunicatul Consiliului de Administrație al OMV a anunțat că au decis să continue negocierile cu ADNOC, o firmă de stat, în privința unei posibile fuziuni între Borouge Plc și Borealis AG. Aceasta confirmă raportul publicat de Bloomberg în acestă lună.
OMV și ADNOC doresc să-și combine operațiunile pentru a deveni parteneri egali într-o entitate listată, care va deveni un jucător global pe piața poliolefinelor, folosite în mod extins în ambalaje. Potrivit comunicatului, fuziunea ar putea oferi o platformă pentru noi achiziții. Directorul general al grupului energetic austriac, Alfred Stern, a afirmat că OMV vede o logică industrială puternică și necesară în această tranzacție potențială.
Firma Borealis AG, cu sediul la Viena, este controlată în proporţie de 75% de grupul energetic austriac iar restul de 25% este deţinut de ADNOC. La rândul său, Borouge Plc, o companie listată în Abu Dhabi, este la rândul său un parteneriat între ADNOC şi Borealis şi are o valoare de piaţă de aproximativ 22 de miliarde de dolari.
Luna aceasta, Bloomberg anunţa că OMV şi ADNOC discută o potenţială evaluare şi structura de proprietate a unei entităţi rezultate dintr-o combinare, fiind posibil să ajungă în faza negocierilor formale în următoarele săptămâni. Entitatea combinată ar avea o valoare de piaţă de peste 30 de miliarde de dolari, au declarat atunci pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Tranzacţia ar completa un plan mai amplu al Emiratelor Arabe Unite de a atrage investiţii şi tehnologie, precum şi de a construi noi capacităţi industriale şi de producţie. ADNOC extinde hubul de rafinare şi chimie din Abu Dhabi pentru a găsi noi unităţi pentru producţia sa de gaze naturale şi petrol şi pentru fabricarea maselor plastice.
Pentru OMV, tranzacţia ar putea accelera planurile de a se transforma din una din cele mai mari companii de combustibili fosili din Europa de Est, într-o companie verde integrată cu operaţiuni în domeniul chimiei, reciclării şi infrastructurii destinate vehiculelor electrice. În februarie, oficialii OMV au confirmat pentru Bloomberg că analizează o posibilă vânzare a unor active din domeniul explorării şi producţiei, în cadrul procesului de transformare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.