''Impactul pandemiei asupra cancerului în regiune nu este nimic mai prejos decât catastrofal'', a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie.
Dintre cele 53 de state membre OMS din zonă (inclusiv câteva din Asia Centrală), una din trei ţări şi-a întrerupt parţial sau total serviciile oncologice din cauza mobilizării contra pandemiei şi a restricţiilor de călătorie.
MAJORARE PENSII 2021. Câciu: Soluţii are, dar NU vrea
''Unele ţări au fost afectate de o penurie de medicamente anticanceroase şi multe au înregistrat o scădere semnificativă a diagnosticelor noi de cancer, chiar şi în ţările cele mai mai bogate'', a menţionat Kluge într-un comunicat, atrăgând atenţia asupra unei agravări a inegalităţilor provocate de criza economică.
În Olanda şi Belgia, în timpul primei perioade de carantină din primăvara anului 2020, numărul cazurilor de cancer diagnosticate a scăzut de la 30 la 40%, iar în Kârgâzstan a scăzut cu 90% în aprilie 2020, a menţionat oficialul ONU.
Potrivit previziunilor OMS, în Marea Britanie, întârzierile în stabilirea diagnosticului şi începerea tratamentului ar conduce la o creştere cu 15% a deceselor cauzate de cancerul colorectal şi cu 9% a deceselor asociate cancerului de sân în următorii cinci ani.
În regiunea Europei, cancerul, diabetul şi bolile respiratorii cronice sunt responsabile anual de peste 80% dintre decese.
OMS intenţionează să mobilizeze din nou autorităţile cu o iniţiativă axată în special pe prevenţie, depistare precoce şi acces universal la diagnostic şi tratament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.