Fără a nominaliza vreo firmă, el a vorbit despre un "eşec moral": în timp ce companiile înregistrează profituri record, preţurile practicate nu sunt accesibile pentru ţările sărace.
Tedros a arătat că unele state nu pot cumpăra medicamente atât din cauza preţurilor mari, cât şi a cantităţilor insuficiente disponibile, şi a apreciat că "este pur şi simplu inacceptabil că în timpul celei mai grave pandemii din ultima sută de ani, tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele".
OMS este de acord că firmele din domeniul farmaceutic trebuie recompensate pentru inovaţii, însă "nu putem accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci", a spus directorul general.
După alte medicamente, OMS a recomandat în aprilie utilizarea medicamentului Pavloxid, produs de compania americană Pfizer, pentru anumiţi pacienţi cu coronavirus. Produsul poate evita evoluţia gravă a COVID-19 administrat în faza incipientă a infectării.
De obicei, companiile farmaceutice oferă medicamente cu trei categorii de preţuri, astfel încât ţările unde veniturile populaţiei sunt reduse plătesc semnificativ mai puţin decât cele bogate. În cazul primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, în 2021, multe state cu economii dezvoltate şi-au asigurat însă o mare parte din producţia iniţială, lăsând pentru ţările sărace cantităţi mici.
Citește și COVID-19. Bill Gates revine și ȘOCHEAZĂ. ”Nu vreau să par pesimist, dar...”
Mediul științific continuă să studieze, să analizeze, să elaboreze studii despre varianta Omicron a coronavirusului care a provocat pandemia de COVID-19, lansând ipoteze referitoare la evoluția acestuia.
Sunt numeroși cercetătorii care lansează semnale de alermă, îndemnând populația lumii să nu uite de COVID-19, de măsurile de igienă. Dar după doi ani luptă împotriva virusului care a luat milioane de vieți, oamenii nu par să mai bage în seamă apelurile oamenilor de știință.
Și tocmai în acest context a revenit Bill Gates, miliardarul american care nu doar că a anticipat apariția unei pandemii dezastruoase, dar a spus, de la bun început, cam cât va dura. Iar pronosticul lui a fost destul de corect, având în vedere că, în aprilie-mai 2020, el anunța că pandemia va dura cel puțin doi ani de zile și că faza ei acută se va încheia pe la mijlocul anului 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.