După mai multe săptămâni de scădere a cazurilor noi raportate de COVID-19, numărul acestora este din nou în creștere la nivel mondial, în special în unele zone din Asia și Europa de Vest, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
"Aceste creșteri au loc în ciuda reducerii numărului de teste în unele țări, ceea ce înseamnă că cazurile pe care le vedem sunt doar vârful icebergului", a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, doctor în științe medicale, în cadrul unei conferințe de presă.
Ca urmare, sunt probabile focare locale și creșteri ale numărului de cazuri de COVID-19, "în special în zonele în care au fost ridicate măsurile de prevenire a transmiterii", a spus el.
Iar ratele de mortalitate rămân ridicate în multe națiuni, în special în cele cu niveluri scăzute de vaccinare.
"Fiecare țară se confruntă cu o situație diferită, cu provocări diferite, dar pandemia nu s-a încheiat", a spus Tedros și a adăugat: "Repet, pandemia nu s-a încheiat".
Declarația sa vine în contextul în care s-a raportat o creștere de 46% a cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie și un salt în numărul de cazuri în China. În întreaga lume, cazurile săptămânale de COVID-19 au crescut cu 8%, a anunțat OMS, în ciuda unei reduceri semnificative a testărilor.
Citește și: COVID-19. Pandemia revine puternic în China. De doi ani NU a mai fost așa
Având în vedere aceste rapoarte, "trebuie să fim foarte precauți. Trebuie să urmărim acest lucru cu mare atenție și trebuie să ne concentrăm pe vaccinarea corespunzătoare a celor mai vulnerabili", a declarat Michael Ryan, director executiv al Programului OMS pentru urgențe sanitare.
Posibile zone de pandemie
"Acest virus încă se mișcă destul de ușor. În contextul scăderii imunității și al faptului că vaccinurile nu funcționează perfect, probabilitatea este ca acest virus să aibă ecou în întreaga lume", a declarat Ryan.
Coronavirusul poate persista mult timp, chiar și în comunități mici, așteptând următoarea ocazie de a se răspândi.
"Va supraviețui în aceste locuri luni și luni de zile până când se va deschide o altă zonă vulnerabilă”, a spus Michael Ryan.
Imaginea COVID-19 în Ucraina
Chiar dacă conflictul din Ucraina intră în cea de-a patra săptămână, sistemul de supraveghere și raportare COVID-19 rămâne în mare parte intact, a declarat Adelheid Marschang, reprezentant al Programului de Urgențe Sanitare al OMS.
"Vedem în același timp că testele au scăzut", a spus ea. "Cu toate acestea, am depistat acum, cred, ceva de genul a peste 30.000 de cazuri noi".
Recunoașterea oboselii pandemice
Lucrurile care determină creșterile globale în ceea ce privește detectarea cazurilor "sunt aceiași factori care au determinat transmiterea acestui virus încă de la începutul pandemiei", a declarat Maria Van Kerkhove, citată de Medscape..
"Înțelegem pe deplin că lumea trebuie să treacă peste COVID-19. Dar acest virus se răspândește foarte eficient între oameni", a declarat Van Kerkhove, lider tehnic pentru răspunsul la COVID-19 în cadrul OMS și expert al Programului pentru urgențe sanitare.
"Dacă nu dispunem de intervențiile potrivite, virusul va profita de oportunități pentru a continua să se răspândească. Și cu cât virusul se răspândește mai mult, cu atât mai multe oportunități are pentru a suferi mutații", a conchis experta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.