"Toate ipotezele sunt pe masă şi merită analize suplimentare şi mai complexe decât am văzut până acum", a spus directorul OMS la Geneva, în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul german al cooperării, Gerd Müller.
El a precizat că documentul, care favorizează ipoteza unei transmiteri printr-un animal intermediar între liliac şi om şi care consideră "extrem de improbabilă" pista unei scăpări dintr-un laborator, va fi făcut public marţi.
Această ultimă ipoteză, conform căreia virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China de unde a pornit pandemia, a fost apărată de fosta administraţie americană a lui Donald Trump, iar duminică, într-un interviu pentru CNN, de fostul şef al principalei agenţii de sănătate publică din SUA.
Citește și: SURSA PANDEMIEI. Un inspector OMS spune de unde a plecat COVID-19
În schimb, cei 17 experţi internaţionali mandataţi de OMS şi cei 17 colegi ai lor chinezi consideră că acest scenariu este "extrem de improbabil", în timp ce ipoteza unei transmiteri printr-un animal intermediar este calificată drept "probabilă sau foarte probabilă".
Echipa de cercetători evocă de asemenea ca posibilă o transmitere directă de la liliac la om, precum şi prin carne congelată.
Raportul a fost înaintat duminică statelor membre ale OMS, ai cărei experţi în sănătate publică vor fi informaţi în avans marţi, a explicat şeful OMS.
Raportul va fi făcut apoi public şi va fi urmat de o conferinţă de presă a autorilor.
"Vom citi raportul şi îl vom dezbate, vom analiza şi vom discuta etapele viitoare cu ţările membre", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.