Publicitate
Aceste acțiuni vă pot dezvălui numele de utilizator și parola, care pot fi folosite pentru a fura bani sau informații sensibile.
Dacă sunteți contactat de o persoană sau o organizație care pare a fi OMS, verificați autenticitatea acesteia înainte de a răspunde.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că:
nu vă va cere niciodată numele de utilizator sau parola pentru a accesa informații de siguranță
nu va trimite niciodată prin e-mail atașamente pe care nu le-ați solicitat
nu vă va cere niciodată bani pentru a aplica pentru un loc de muncă, a vă înregistra la o conferință sau a rezerva un hotel
nu va organiza niciodată loterii sau nu va oferi premii, subvenții, certificate sau finanțări prin e-mail.
Un astfel de mesaj ați putea primi pe telefon
Fiți în alertă atunci când primiți un e-mail cu un link sau cu atașamente care conțin orice referire la OMS. Ar putea fi vorba de un atac cibernetic.
Singurul apel la donații pe care OMS l-a lansat este Fondul de răspuns de solidaritate COVID-19, al cărui link se găsește AICI. Orice alt apel pentru finanțare sau donații care pare a fi de la OMS este o înșelătorie.
OMS are cunoștință de existența unor mesaje de e-mail suspecte care încearcă să profite de urgența COVID-19. Această acțiune frauduloasă se numește phishing.
Citește și: Afecțiuni post-COVID-19. Nimeni nu s-a gândit la așa ceva
Aceste e-mailuri vă vor cere:
să furnizați informații sensibile, cum ar fi nume de utilizator sau parole
să faceți clic pe un link rău intenționat
să deschideți un atașament malițios.
Prin această metodă, infractorii pot instala programe malware sau vă pot fura informații sensibile.
Cum să preveniți phishing-ul
În primul rând trebuie să verificați adresa de e-mail de unde este trimis mesajul
Asigurați-vă că expeditorul are o adresă de e-mail precum "[email protected]".
Dacă după simbolul '@' există altceva decât 'who.int', înseamnă că expeditorul nu este de la OMS. De exemplu, OMS nu trimite e-mailuri de la adrese care se termină cu "@who.com", "@who.org" sau "@who-safety.org".
Atenție însă, chiar și o adresă de e-mail cu numele de domeniu corect poate să nu fie de la OMS. Infractorii pot falsifica adresa "De la" de pe mesajele de e-mail pentru a le face să pară că provin de la "@who.int". Vă rugăm să urmați pașii de mai jos pentru a preveni phishing-ul.
OMS a implementat un nou control de securitate al e-mailurilor numit Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC) pentru a diminua semnificativ acest tip de uzurpare a identității.
Verificați linkul înainte de a face clic
Asigurați-vă că linkul începe cu "https://www.who.int". Mai bine, navigați direct pe site-ul OMS, tastând "https://www.who.int" în browserul dumneavoastră.
Fiți atenți când furnizați informații personale
Gândiți-vă întotdeauna la motivul pentru care cineva dorește informațiile dumneavoastră și dacă acestea sunt adecvate. Nu există niciun motiv pentru care cineva ar avea nevoie de numele dvs. de utilizator și de parola dvs. pentru a accesa informații publice.
Nu vă grăbiți și nu vă simțiți sub presiune
Infractorii cibernetici se folosesc de situații de urgență, cum ar fi pandemia de coronavirus (COVID-19), pentru a-i determina pe oameni să ia rapid decizii. Luați-vă întotdeauna timp să vă gândiți la o solicitare de informații personale și la faptul dacă solicitarea este adecvată.
Dacă ați furnizat informații sensibile, nu intrați în panică
Dacă credeți că ați dat date precum numele de utilizator sau parolele infractorilor cibernetici, schimbați-vă imediat datele de identificare pe fiecare site pe care le-ați folosit.
Dacă observați o înșelătorie, raportați-o
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.