"Pandemia va lua sfârşit când lumea va alege să-i pună capăt, este în mâinile noastre, avem toate instrumentele care ne sunt necesare", a lansat directorul general al OMS în cursul unei conferinţe la Berlin.
El şi-a exprimat regretul că până în prezent "lumea nu a utilizat aceste instrumente cu înţelepciune", subliniind că cu "aproape 50.000 de decese pe săptămână" în lume, "pandemia este departe de a se termina".
Şeful OMS s-a exprimat astfel în cursul ceremoniei de deschidere a "Summitului mondial asupra sănătăţii", un eveniment anual care reuneşte profesionişti şi politicieni la Berlin.
OMS şi-a stabilit ca obiectiv ca 40% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la sfârşitul anului şi 70% până la mijlocul anului 2022. Tedros critică cu regularitate acapararea vaccinurilor anti-COVID de către ţările bogate.
Citește și COVID-19. Noile reguli și restricții care intră în vigoare începând de astăzi
"Obiectivul este de atins, însă doar dacă ţările şi companiile care controlează aprovizionarea îşi traduc declaraţiile în acţiuni", a afirmat el la Berlin.
"Ţările care au atins deja obiectivul de 40%, inclusiv toate ţările din G20 trebuie să-şi cedeze locul în livrarea vaccinurilor" dispozitivului internaţional Covax şi Fondului african pentru achiziţionarea vaccinurilor (Avat) înfiinţat de Uniunea Africană, a pledat Tedros.
Cât despre producătorii de vaccinuri, ei "trebuie să împartăşească know-how-ul, tehnologia şi licenţele, precum şi să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală".
Într-un mesaj video înregistrat, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat că "triumful vaccinurilor - dezvoltate şi lansate pe piaţă într-un timp record - este redus la neant de tragedia unei distribuiri inegale".
"Naţionalismul şi tezaurizarea vaccinurilor ne pun pe toţi în pericol", a avertizat Guterres, citat de AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.