OMS, anchetă. Originea COVID-19 ar putea să nu fie China

Oana Pavelescu |
Data publicării:
OMS a demarat ancheta pentru a stabili originea noului coronavirus
OMS a demarat ancheta pentru a stabili originea noului coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) demarează investigația pentru a stabili originea pandemiei COVID. 

Căutarea va începe în Wuhan - orașul unde a fost identificat pentru prima dată noul coronavirus SARS-CoV-2 - și se va extinde în toată China și nu numai. Urmărirea căii virusului este importantă pentru prevenirea viitoarelor pandemii, dar oamenii de știință spun că echipa OMS se confruntă cu o sarcină descurajantă, scrie revista Nature.

Majoritatea cercetătorilor consideră că virusul s-a produs la lilieci, dar nu se știe cum ajuns la oameni. Alte coronavirusuri ca de pildă virusul care a provocat un focar de sindrom respirator acut sever (SARS) în 2002-2004 a ajuns la oameni de la câini enot (Nyctereutes procyonoides) sau civete.

„Găsirea unui animal cu infecție SARS-CoV-2 este ca și cum ai căuta un ac în cel mai mare car cu fân din lume. Este posibil să nu găsească niciodată un ”liliacul infectat” sau alt animal, spune Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Columbia din New York. ”Va fi esențial pentru anchetatori să stabilească o relație de colaborare cu oamenii de știință și oficialii guvernamentali din China”.

Descoperirea originilor unui virus poate dura ani de zile, sau se poate chiar să nu se afle deloc, iar ancheta va trebui, de asemenea, să navigheze în situația politică extrem de sensibilă dintre China și Statele Unite. Președintele SUA, Donald Trump, „l-a numit virusul Chinei și guvernul chinez încearcă să facă totul pentru a dovedi că nu este un virus al Chinei”, spune Linfa Wang, virolog la Duke-National University of Singapore Medical School. Jocul de a vina politică a însemnat că detaliile cruciale despre cercetările în curs în China nu au fost făcute publice, spune Wang, care a făcut parte din misiunea OMS care a căutat originea SARS în China în 2003.

El speră că situația cu noua administrație americană va fi mai puțin volatilă. Președintele ales Joe Biden a mai spus că va anula retragerea lui Trump din OMS. Sprijinul din partea Chinei și a Statelor Unite va crea „un mediu mult mai pozitiv pentru a efectua cercetări în acest domeniu”, spune Wang.

Căutarea începe în Wuhan

O echipă internațională de epidemiologi, virologi și cercetători cu expertiză în sănătatea publică, sănătatea animalelor și siguranța alimentelor va conduce ancheta COVID-19 a OMS. Agenția nu a anunțat însă numele acestora.

Echipa a ținut prima sa întâlnire virtuală, inclusiv cercetători în China, la 30 octombrie, și revizuiește dovezile preliminare și dezvoltă protocoale de studiu, spune OMS. Faza inițială a investigațiilor din Wuhan va fi realizată probabil de cercetători deja aflați în China, iar cercetătorii internaționali se vor deplasa  după examinarea acestor rezultate, spune agenția.

Și totuși, care este animalul ”vinovat” de pandemia cu Covid-19

În Wuhan, cercetătorii vor examina mai îndeaproape piața de carne și animale Huanan, pe care au vizitat-o ​​mulți dintre primii oameni diagnosticați cu COVID-19. Ce rol a jucat piața în răspândirea virusului rămâne un mister. Investigațiile timpurii au prelevat din piață carcase de animale înghețate, dar nimeni nu a găsit dovezi ale SARS-CoV-2, potrivit unui raport din 5 noiembrie cu privire la termenii de referință ai misiunii OMS. Cu toate acestea, eșantioanele de mediu, prelevate în principal din canalizare, au dat rezultate pozitive pentru virus.

Misiunea OMS va investiga animalele sălbatice și de crescătorie vândute la piață, inclusiv vulpi, ratoni (Procyon lotor) și cerb sika (Cervus nippon). De asemenea, vor investiga alte piețe din Wuhan și vor urmări traseele animalelor prin China și peste granițe. Anchetatorii vor acorda prioritate animalelor despre care se știe că sunt susceptibile la virus, cum ar fi pisicile și nurca.

Echipa se va uita și la dosarele spitalului din Wuhan, pentru a afla dacă virusul s-a răspândit înainte de decembrie 2019. Cercetătorii vor intervieva primele persoane identificate care au avut COVID-19, pentru a afla unde ar fi putut fi expuse și vor testa probe de sânge de la personalul medical, tehnicienii de laborator și lucrătorii agricoli colectate în săptămânile și lunile dinaintea lunii decembrie, în căutarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Raportul recunoaște că unele dintre aceste lucrări ar putea fi deja în desfășurare în China.

Planuri pe termen mai lung

Ancheta inițială din Wuhan va furniza informații asupra originilor pandemiei, care ar putea duce anchetatorii în afara Chinei. „În cazul în care o epidemie este detectată pentru prima dată nu reflectă neapărat de unde a început”, se arată în raportul OMS, menționând rapoartele preliminare ale ARN-ului viral detectat în probele de canalizare înainte ca primele cazuri să fi fost identificate.

Această declarație s-ar putea referi la un studiu care a testat retrospectiv eșantioane din canalizările spaniole din martie 2019 și care a găsit fragmente SARS-CoV-2, spune Raina MacIntyre, epidemiolog la Universitatea din New South Wales în Sydney, Australia. „Dacă acest studiu a fost corect, trebuie să întrebăm cum a ajuns virusul în Spania în martie anul trecut”, spune ea.
Un număr tot mai mare de experți consideră că strămoșii imediați sau apropiați ai SARS-CoV-2 sunt mai susceptibili să existe la liliecii din afara Chinei, spune Wang. El spune că echipa OMS ar trebui să studieze liliecii și alte specii sălbatice din sud-estul Asiei pentru detectarea anticorpilor SARS-CoV-2.

Ancheta ar trebui să acorde prioritate mamiferelor carnivore crescute pentru blană, cum ar fi câinii enot și zibetele, care au avut un rol important în focarul SARS, spune Martin Beer, un virolog la Institutul Federal de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor din Riems, Germania. „Este surprinzător faptul că nu există nicio mențiune a acestor animale în raport și nu avem informații din China  dacă aceste animale au fost testate”, spune Beer.

Un purtător de cuvânt al OMS spune că misiunea va fi ghidată de știință și ”va fi deschisă, iteractivă, fără a exclude nicio ipoteză care ar putea contribui la generarea de dovezi și la restrângerea focalizării cercetării”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0015
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.7908
Diferența 0.0118
Zi precendentă 4.779
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.7908 RON
GBP flag1 GBP = 5.9910 RON
CHF flag1 CHF = 5.3538 RON
AUD flag1 AUD = 2.9842 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3309 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4194 RON
SEK flag1 SEK = 0.4341 RON
XAU flag1 XAU = 401.4137 RON
Monede Crypto
1 BTC = 456436.43RON
1 ETH = 15803.75RON
1 LTC = 491.01RON
1 XRP = 10.47RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16728.811.85%
BET-BK3129.311.82%
BET-EF908.631.77%
BET-FI61405.030.28%
BET-NG1207.581.94%
BET-TR36889.841.85%
BET-TRN35856.871.85%
BET-XT1445.541.82%
BET-XT-TR3133.561.82%
BET-XT-TRN3052.281.82%
BETAeRO873.52-0.11%
BETPlus2473.681.81%
RTL37257.541.86%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel