"O nouă variantă care s-ar putea răspândi foarte repede ar putea zgudui încrederea şi, în acest sens, vom asista probabil la revizuiri în scădere ale previziunilor noastre din octombrie pentru creşterea globală", a declarat Kristalina Georgieva în cadrul unei conferinţe Reuters Next.
În octombrie, FMI a mai revizuit în scădere previziunile sale de creştere a produsului intern brut global la 5,9% anul acesta, faţă de 6% în iulie, din cauza problemelor logistice şi a vaccinării inegale. Pentru 2022, FMI miza atunci pe o creştere mondială neschimbată la 4,9%.
Din octombrie, FMI a lăsat deja să se înţeleagă că creşterea ar putea fi mai puţin susţinută decât se aştepta, deoarece blocajele din lanţurile de aprovizionare nu sunt resorbite, provocând un puseu inflaţionist în întreaga lume.
"Înainte chiar de apariţia acestei noi variante, ne temeam că relansarea, deşi continuă, îşi poate pierde o parte din elan", a recunoscut vineri Kristalina Georgieva.
Ea a mai subliniat că creşterea celor mai mari două economii ale lumii, Statele Unite şi China, motoarele relansării globale, fusese deja frânată de varianta Delta care s-a răspândit la sfârşitul verii şi toamna.
FMI publică de obicei în ianuarie revizuiri ale previziunilor sale din octombrie. Omicron, o versiune cu mutaţii multiple a coronavirusului, a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud la 24 noiembrie şi este acum prezentă în câteva zeci de ţări.
Citește și FMI recomandă El Salvador să NU utilizeze BITCOIN ca monedă oficială
Citește și Avertisment FMI: Avansul inflaţiei ar putea să ducă la creşterea salariilor
Citește și Economia mondială intră într-o fază de risc inflaţionist
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are deocamdată informaţii despre un posibil deces legat de noua variantă Omicron, a indicat un purtător de cuvânt al organizaţiei la Geneva. Dar, ca măsură de precauţie, multe ţări au impus noi restricţii de călătorie.
Şi cu o deteriorare aşteptată a încrederii consumatorilor, numeroşi economişti estimează că relansarea economică va încetini. OCDE a îndemnat în această săptămână statele să accelereze ritmul de distribuţie a dozelor pentru a opri pandemia.
Potrivit statisticilor ONU, aproximativ 65% dintre oamenii din ţările mai dezvoltate au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, comparativ cu doar 7% în ţările mai puţin dezvoltate.
Economistul-şef al FMI, Gita Gopinath, insistă de luni de zile: "Pandemia nu s-a terminat nicăieri, până nu va fi eradicată peste tot".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.