"S-a vorbit mai devreme despre rambursarea cheltuielilor de către Comisia Europeană şi aş vrea să clarific pentru opinia publică următoarele: acest mecanism de rambursare priveşte exclusiv relaţia Ministerul Muncii, AJOFM, ANPIS, Ministerul Fondurilor Europene şi Comisia Europeană. Nu are niciun impact asupra solicitanţilor noştri. În spaţiul public s-a vorbit despre faptul că fondurile pentru şomajul tehnic ar fi avansate de angajator şi ulterior rambursate de stat din bani publici naţionali sau de la Comisie. Nu. Situaţia este următoarea: angajatorii, începând cu primele zile ale lunii aprilie, pot depune solicitări după caz la ANOFM pentru aceia care au angajaţi prin contract individual de muncă, respectiv la ANPIS pentru celelalte forme de angajare, mai puţin contractele individuale de muncă, şi vor primi banii din care vor face plăţi către angajaţi", a spus Violeta Alexandru la începutul şedinţei de Guvern.
Citește și Poprirea indemnizației de șomaj tehnic. Ce spune legislația
Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, la 30 martie, un număr de 498.778 contracte individuale de muncă erau suspendate, dintre care 130.442 în industria prelucrătoare, 90.356 în sectorul hoteluri şi restaurante şi 81.695 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul.
Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate era de 111.340, din care 22.121 în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 19.612 în industria prelucrătoare şi 14.072 în construcţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.