Cei mai vocali până acum au fost Oleg Deripaska, fondatorul companiei Rusal, Leonid Mihelson, proprietarul comapaniei Novatek, Vagit Alekpeov, șeful Lukoil, șeful Alfa-group, Mihail Fridman și partenerul lui de afaceri, Piotr Aven.
Nici unul dintre ei nu a strigat ”Jos Putin!” și nici nu a îndemnat la revoltă, semn că, după cum declara un politolog rus, că toată nebunia din Ucraina i-a luat prin surprindere, dar au luat atitudine împotriva războiului, susținând că în orice lume civilizată preferă pacea și dialogul. Este însă clar că dacă situație nu se calmează, dacă nu se ajunge la un acord cu autoritățile de la Kiev și lucrurile vor continua să se agreveze în Rusia, discursul oligarhilor se va schimba radical.
Capitalism de stat
După cum spunea Deripaska multe vor deveni mai clare în următoarele trei-patru luni. Ca un fel de termen de pregătire pentru a face ceva. Este de la sine înțeles că oligarhii din Rusia nu vor accepta ingerința oligarhilor plecați, dintr-un motiv sau altul, în străinătate, dar care și ei au avut, la un moment dat, contact cu Putin și au beneficiat de sprijinul acestuia în schimbul unor favoruri.
Deci, întrebarea care se pune, pot oare oligarhii ruși să schimbe lucrurile în Rusia? Olivier Dorgans, un avocat specializat în sancțiuni economice, spune că "sancțiunile aplicate mediului de afaceri din Rsuia vor crea nemulțumire, o anumită frustrare în rândul oligarhilor. Unii și-au făcut deja auzite criticile la adresa lui Vladimir Putin. Acesta este în special cazul lui Oleg Deripaska, fondatorul Rusal, a doua cea mai mare companie de aluminiu din lume. Miliardarul a dat de înțeles că...
Citește mai departe pe DCNews Radio
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.