Olaf Scholz, îngrijorat: Trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece bine prin aceste vremuri dificile

Antonia Popescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Germania: Cancelarul Olaf Scholz
Germania: Cancelarul Olaf Scholz

Războiul din Ucraina, împreună cu sancțiunile împotriva Rusiei, reprezintă o amenințare pentru economia germană, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, marți, într-o conferință de presă comună cu regele iordanian Abdullah al II-lea.

Olaf Scholz a subliniat că unele țări sunt îngrijorate în legătură cu securitatea alimentară din cauza problemelor de livrare din Rusia și Ucraina, dar şi că intrarea Germaniei în recesiune în 2023 pare din ce în ce mai posibilă.

„Trebuie să înțelegem foarte bine că acest război din Ucraina aduce și provocări pentru noi în ceea ce privește consecințele economice ale sancțiunilor. Trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece bine prin aceste vremuri dificile”, a declarat Scholz, potrivit CNN, citat de Hotnews.

Cancelarul Germaniei, țara cu cea mai mare economie din Europa și regele Abdullah au condamnat războiul din Ucraina și i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin „să oprească imediat toate operațiunile de luptă și să-și retragă trupele”. Scholz a reiterat disponibilitatea pentru discuții pentru a pune capăt războiului.

Institutul European pentru Cercetare Economică (ZEW) confirmă spusele politicienilor şi a avertizat marți că „o recesiune devine din ce în ce mai probabilă”.

„Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei afectează semnificativ perspectivele economice ale Germaniei”, a avertizat instituția, într-un comunicat postat pe site-ul său, vorbind despre „cea mai mare scădere a așteptărilor economice” pentru Germania.

„Sunt vremuri dificile. Presiunile asupra companiilor şi asupra familiilor sunt imense şi nu trebuie să permitem ca Putin, prin strategia lui de periclitare a bunăstării şi a economiei, să aibă succes. Vom face toate eforturile pentru a contracara aceste acţiuni”, a afirmat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, citat de site-ul Tagesschau.de.

„Ne confruntăm cu o criză severă în domeniul energiei, care generează din ce în ce mai mult o criză economică şi socială”, a subliniat Robert Habeck, politician din cadrul formaţiunii ecologiste Alianţa ’90/Verzi.

Conform datelor financiare anunţate de Guvernul de la Berlin, Germania va avea anul acesta o creştere economică de 1,4% (în scădere de la estimarea precedentă de 2,2%), iar în 2023 va înregistra o scădere de 0,4%.

Potrivit proiecţiilor anunţate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Germania riscă să ajungă la o scădere economică de 0,3% în 2023, după o creştere de 1,5% estimată pentru anul acesta.

Inflaţia ar urma să atingă nivelul de 8% anul acesta şi de 7% în 2023, potrivit datelor estimative ale Guvernului german.

Scăderea livrărilor de petrol ale grupului OPEC+ ar putea împinge în recesiune economia mondială

Decizia de săptămâna trecută a grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) de a reduce livrările a dus la creşterea preţurilor şi ar putea împinge în recesiune economia mondială, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

"Deteriorarea continuă a economiei şi preţurile mai ridicate, cauzate de planul OPEC+ de a reduce livrările, încetinesc cererea de ţiţei pe plan global. În contextul presiunilor provocate de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, preţurile mai ridicate ale petrolului s-ar putea dovedi a fi punctul critic pentru economia mondială, aflată deja la un pas de recesiune", se arată în raportul lunar al IEA - principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Avertismentul sumbru sugerează divergenţele cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de petrol şi liderul OPEC.

Actualele reduceri ale livrărilor vor fi probabil de aproximativ un milion de barili pe zi (bpd) şi nu de două milioane de barili pe zi, aşa cum anunţase iniţial grupul OPEC+, susţine Agenţia Internaţională a Energiei.

Constrângerile legate de capacitate afectează producţia în alte state membre OPEC, astfel încât Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor fi cele mai afectate de reducerile de producţie convenite de grupul OPEC+, avertizează IEA, în timp ce noile sancţiuni ale G7 şi ale Uniunii Europene vor înăspri şi mai mult aprovizionarea cu ţiţei la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.9775
USD
Azi 4.5061
Diferența -0.0054
Zi precendentă 4.5115
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5061 RON
GBP flag1 GBP = 5.7999 RON
CHF flag1 CHF = 5.3426 RON
AUD flag1 AUD = 2.7713 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.2003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4143 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 450.7054 RON
Monede Crypto
1 BTC = 364773.98RON
1 ETH = 6990.27RON
1 LTC = 341.38RON
1 XRP = 9.01RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel