O evaluare inedită din interiorul Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-media sugerează că unii oficiali de rang înalt sunt îngrijorați de faptul că companii chinezești precum Huawei Technologies ar putea ajunge să domine piața rusă și ar putea reprezenta un risc pentru securitatea informațiilor și rețelele țării, notează Bloomberg.
Oficiali europeni care au cunoștință despre aceste documente au declarat că acestea sugerează că Rusia s-a împușvcat singură în picior, deoarece se luptă să producă tehnologie avansată pe plan intern și a fost izolată de alte piețe externe în urma invaziei din Ucraina. Raportul, redactat în vara anului 2022, evidențiază cipurile, dispozitivele de rețea și electronicele ca domenii de vulnerabilitate deosebită.
De atunci, autoritățile ruse au reușit să importe unele componente americane și europene prin țări terțe, inclusiv prin China continentală și Hong Kong. Însă SUA și UE își înăspresc eforturile de aplicare a restricțiilor comerciale, ceea ce sugerează că procurarea de tehnologie avansată ar putea deveni mai dificilă.
Preocupare la Statul Major General al Forțelor Armate ruse
Oficialii europeni au declarat că evaluarea a fost împărtășită de mai multe persoane din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate, cel mai înalt organism militar al Rusiei, precum și de unii membri ai Consiliului de Securitate, care include miniștrii apărării și afacerilor externe ai țării și este condus de președintele rus Vladimir Putin.
Îngrijorările Rusiei cu privire la posibilitatea de a deveni prea dependentă de companii precum Huawei, China Mobile și altele, reflectă unele dintre îngrijorările exprimate în SUA și în unele părți ale Europei cu privire la riscul de securitate implicat de utilizarea tehnologiei chinezești în părți sensibile ale rețelelor lor de informații.
Analiza subliniază, de asemenea, unul dintre numeroasele costuri strategice pe care Kremlinul le-a suportat de când majoritatea legăturilor economice cu UE și SUA au fost rupte din cauza războiului: creșterea efectului de pârghie pentru China.
Oficialii familiarizați cu memoriul au declarat că acesta confirmă rapoarte mai recente potrivit cărora Rusia a încercat să se aprovizioneze cu mai multe tehnologii din China, cum ar fi radioelectronice, routere, stații de bază, microelectronice, cipuri și materiale utilizate în semiconductori.
De la semiconductori la arme
Deși oficialii au declarat că documentul nu menționează arme, SUA au sancționat mai multe companii chineze pentru furnizarea de componente și bunuri presupus a fi folosite în scopuri militare în Ucraina de către Rusia.
Încă nu există semne de sprijin militar direct din partea Chinei pentru Rusia, iar SUA și aliații săi sunt încrezători că vor putea detecta orice mișcare de echipamente militare semnificative din China, a declarat un diplomat european familiarizat cu această evaluare.
Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat Beijingul să nu furnizeze arme Moscovei. China a declarat în repetate rânduri că nu a furnizat arme Rusiei și acuză SUA că alimentează conflictul prin furnizarea de arme Ucrainei.
Memoriul face referire la mai multe conversații între oficiali ruși și chinezi, inclusiv patru videoconferințe, în care autorii spun că au fost discutate livrările de componente tehnice, creșterea capacității de producție în interiorul Rusiei și potențiale investiții chineze în industria rusă. Potrivit persoanelor familiarizate cu documentul rusesc, la aceste discuții au participat oficiali din cadrul Ministerului Comerțului și Industriei de la Moscova și omologii lor chinezi, precum și reprezentanți ai companiilor rusești și chineze.
Ministerul chinez de Externe a declarat că nu a putut verifica autenticitatea informațiilor și că Beijingul are o relație comercială normală cu Rusia. Ministerul Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-media de la Moscova nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Moscova a pregătit o listă de cumpărături
Rusia a pregătit o listă pentru oficialii chinezi în care sunt detaliate bunurile de care are nevoie, incluzând, de asemenea, echipamente utilizate în comunicații, rețele, radiodifuziune și centre de date, potrivit persoanelor familiarizate cu documentul.
Oficialii ruși au încă ambiția de a produce ei înșiși echipamente critice, iar unele persoane spun că memorandumul sugerează că sunt îngrijorați de faptul că dependența lor de China ar putea, de asemenea, să frâneze industria lor internă. Acestea fiind spuse, armata rusă a început cu ani în urmă să încerce să înlocuiască în sistemele sale de armament componente fabricate în străinătate cu piese produse la nivel local, iar acest efort a eșuat în mare parte, subliniind provocările cu care se confruntă Moscova în replicarea tehnologiei avansate.
Comerțul total de mărfuri în ambele sensuri între China și Rusia a urcat cu 72%, ajungând la 190,3 miliarde de dolari în 2022, față de nivelul de dinainte de pandemie, de 110,9 miliarde de dolari în 2019, potrivit Trade Data Monitor, cu sediul la Geneva. Datele arată o creștere semnificativă a importurilor rusești de smartphone-uri, autovehicule și echipamente de construcții chinezești. În schimb, Beijingul și-a mărit achizițiile de produse energetice rusești precum petrol, cărbune și gaze naturale.
UE și SUA strâng și mai tare lațul
UE și națiunile din Grupul celor Șapte și-au intensificat acum atenția asupra eludării sancțiunilor, în special prin intensificarea monitorizării așa-numitelor bunuri cu dublă utilizare, care pot servi atât în scopuri militare, cât și civile. Acest efort a presupus exercitarea de presiuni diplomatice asupra țărilor terțe și crearea de instrumente pentru a identifica și viza companiile care ar putea ajuta Rusia să eludeze restricțiile.
Joia trecută, SUA au sancționat zeci de entități din 20 de țări pe care le acuză că ajută Moscova să eludeze sancțiunile.
Oficialii au declarat că documentul descrie modul în care unele articole mai sensibile, cum ar fi dispozitivele radioelectronice, pot ajunge în Rusia prin așa-numitele canale partenere.
În cadrul acestui sistem, un producător transferă articolele pe cale terestră către un intermediar care apoi le exportă în Rusia, adesea prin intermediul unei țări terțe. Tranzacțiile ar fi efectuate în moneda locală, iar etichetele produselor și documentele vamale ar putea fi modificate, potrivit relatărilor din evaluarea rusă. Este posibil ca unele echipamente să nu poarte nicio marcă.
Produsele cu risc mai scăzut, cum ar fi telefoanele mobile, sunt adesea expediate pe căi mai regulate, dar sunt vândute din ce în ce mai des prin intermediul unor distribuitori terți, mai degrabă decât direct.
Oficialii europeni au declarat că documentul prezintă preocupările Rusiei cu privire la faptul că faptul că rețelele de comunicații depind de dispozitivele Huawei reprezintă un pericol pentru securitatea informațiilor, precum și pentru fiabilitatea rețelelor și diminuarea oportunităților pentru furnizorii interni. Evaluarea sugerează chiar luarea în considerare a unor restricții privind tehnologiile produse de Huawei și de alte companii chineze pentru a evita un scenariu de dependență totală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.