Șefa Comisiei Europene a manifestat îndoieli faţă de vaccinul Sputnik V, întrebându-se ''de ce, teoretic, Rusia continuă să ofere milioane de doze în timp ce nici măcar nu şi-a vaccinat un număr suficient de cetăţeni ai săi. Asta este o întrebare la care ar trebui să se răspundă", a spus Ursula von der Leyen.
von der Leyen a confirmat miercuri că Rusia nu a solicitat până în prezent Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) autorizarea comercializării vaccinului Sputnik V în UE.
Ea a menţionat că, dacă Rusia va formula o astfel de solicitare, ''va trebui să prezinte toate datele de care dispune şi să urmeze toată procedura de examinare'', la fel cum au făcut Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, ale căror vaccinuri anti-COVID-19 au primit din partea EMA autorizaţia de comercializare condiţionată, precum şi Janssen, care a formulat marţi cererea oficială pentru această autorizaţie.
Mai mult, adaugă şefa Comisiei Europene, întrucât vaccinul Sputnik V ''nu este produs în Europa (...), va trebui să efectuăm inspecţii în centrele de producţie'' pentru a garanta respectarea standardelor de securitate stabilite de autorităţile comunitare.
Citește și: The Lancet: Vaccinul rușilor Sputnik V, eficient mai mult de 91%
Pentru moment, în afară de Rusia, vaccinul Sputnik V mai este produs în Kazahstan, India, Coreea de Sud şi Brazilia. Potrivit rezultatelor publicate pe 2 februarie în revista medicală The Lancet şi validate de experţi independenţi, acest vaccin este eficient în proporţie de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.