"Randamentul pentru investitori este generat nu doar de evoluţia preţului acţiunii, ci şi de dividende. Deci, randamentul total pentru investiţia în piaţa de capital ar putea să fie considerat BET-TR, nu doar BET simplu, care, aşa cum am spus, include evoluţia preţului acţiunii plus a dividendului. Cine ar fi avut încredere în investiţii, într-un coş, în indicele BET, şi ar fi păstrat această investiţie de când se calculează acest indice, din toamna anului 2012, până la zi, deci undeva în jur de 6 ani, ar fi avut 153% creştere. Dacă ar fi investit 100 de lei, de când se calculează acest indice, incluzând dividendele, practic ar fi avut undeva la 253 de lei", a spus Lucian Anghel.
Potrivit acestuia, în această perioadă nu au fost numai creşteri liniare, ci au avut loc şi scăderi, pe tot intervalul de timp.
De asemenea, Lucian Anghel a menţionat că, în ciuda volatilităţilor din piaţă, în fiecare an randamentul total a fost pozitiv, inclusiv în anul 2015, când preţul petrolului s-a situat la un minim istoric pentru o perioadă lungă de timp. Cea mai mare valoare a randamentului BET-TR a fost înregistrată în 2013, de 31,2%, iar cea mai scăzută a avut loc în 2015, de 3,1%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.