Documentul mai are acum nevoie de votul deputaților, înainte să ajungă în Monitorul oficial și să devină aplicabil. Potrivit inițiative legislative, punctul-amendă va fi calculat în funcție de indicele social de referință. Concret, dacă acest proiect legislativ va intra în vigoare, un punct-amendă va reprezenta “20% din indicele social de referință, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.
În prezent, punctul-amendă se stabilește în raport cu salariul minim pe economie, reprezentând, mai exact, 10% din acesta. Totuși, pentru 2018 și 2019, autoritățile au decis altă formulă. Practic, Guvernul a stabilit că valoarea punctului-amendă folosit la calculul amenzilor de circulație în 2019 va rămâne la nivelul folosit anul trecut, adică valoarea unui punct-amendă va fi de 145 de lei. În condițiile în care cuantumul ISR din acest an este de 500 de lei, punctul-amendă va fi de 100 de lei, ceea ce ar însemna o scădere a valorilor amenzilor de circulație față de cele aplicate în prezent.
Citește și Amenda rutieră. Atenție șoferi, se propun schimbări IMPORTANTE!
Pe de altă parte, în contextul în care Executivul a introdus salariul minim diferențiat în funcție de studii, această modificare adusă modului de calcul al cuantumului punctului-amendă ar putea aduce, pe lângă o reducere a nivelului amenzilor de circulație, și eliminarea confuziilor privind nivelul salariului minim folosit la calcularea punctului-amendă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.