În expunerea de motive se precizează că actualul Cod Rutier permite doar ridicarea autoturismelor staționate ilegal pe partea carosabilă. Dar dacă o mașină parcată pe trotuar blochează trecerea pietonilor, poliția nu poate face nimic.
Inițiatorul proiectului de act normativ, care a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, consideră că poliția este privată de un instrument eficient care poate înlătura pericolul creat de vehiculul lăsat la întâmplare, precum blocarea accesului într-un spital, școală sau grădiniță.
Deputatul USR este de părere că și pietonii sunt puși în pericol de o mașină staționată în întregime pe trotuar, pentru că, în unele situații, sunt obligați să coboare pe partea carosabilă pentru a depăși obstacolul din calea lor.
Citește și Înmatriculare auto. Șoferii ar putea scăpa de un coșmar
Prin urmare, inițiatorul propunerii legislative sugerează eliminarea sintagmei ”partea carosabilă” din articolul 64, alineatul 1, al Ordonanței mai sus menționate. Cu alte cuvinte, mașinile vor putea fi ridicate mult mai ușor. Depinde, firește și de modul în care fi redactat textul final al proiectului de act normativ pentru a nu lăsa loc de interpretări. Oricum, textul mai are nevoie de votul senatorilor și de cel al deputaților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.