S-au dus vremurile în care era o mândrie să lucrezi pământul. Fermierii se plâng că nu au cu cine să lucreze câmpurile ori să adune recoltele. În ţara Mioriţei, greu mai găseşti doritori care să îngrijească animalele.
”Le dăm salarii, le dăm condiții şi dacă nu-i convine ceva, zice: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat!”, explică Irimia Ion, fermier.
”Salariu de 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile.
Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”, mai spune fermierul.
Muncitorii vin pentru o lună, două, după care pleacă.
”Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, spune și fermierul Lucian Mureșan.
Acesta este motivul pentru care fermierii sunt nevoiți să investească în utilaje de ultimă generație.
”90% din fermă este robotizată. Vacile se mulg la roboţi, roboţi care împing mâncarea, robot care scoate dejecţiile”, spune Mircea Dumitru.
”Am cumpărat un tractor pe care am dat 200 de mii de euro”, a continuat el, potrivit ObservatorNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.