Culoarea oceanelor depinde de existența miscroorganismelor și a substanțelor hrânitoare. Moleculele de apă închid aproape întreaga lumină a soarelui cu excepția segmentului albastru al spectrului. Acesta este și motivul pentru care zonele aproape moarte ale Oceanului mondial sunt de un albastru intens.
Microorganismele pot asimila și reflecta culori din altă lungimei a undei, ceea ce modifică nuanța apei mărilor. Fitoplanctonul conține clorofilă, care reflectă culoarea verde.
Citește și Alianţa globală investește o sumă colosală în lupta cu deșeurile din plastic
Oamenii de știință au elaborat un model global care anticipează o creștere și a interacțiunii între diferite tipuri de fitoplancton și mari concentrații de alge. Astfel, s-a stabilit că, în funcție de creșterea temperaturii mărilor și oceanelor pe fondul schimbărilor climatice, marile întinderi de ape vor căpăta, pe anumite porțiuni, altă culoare.
Specialiștii au calculat că până la sfârșitul acestui secol, mai mult de 50% din apa Oceanului mondial nu va mai avea nuanța actuală. Astfel, în zonele subtropice ea va dobândi nuanțe de un albastru intens, în timp ce, mai spre poluri, ea va deveni mai verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.