Numeroși experți de peste Ocean atrag atenția că liderul de la Kremlin se confruntă cu o serie de probleme generate de criza provocată de noul virus. Astfel, potrivit prognozei Băncii Mondiale, Produsul Intern al Rusiei se va reduce cu 6% în 2020. Asta în condițiile în care, în prezent, circa 18 milioane de ruși trăiesc sub pragul sărăciei și, pe fondul crizei economice, acest număr ar putea crește, ba chiar dubla.
Mai mult, ratingul președintelui este în cădere liberă, în pofida tuturor măsurilor fiscale adoptate pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru protejarea locurilor de muncă, pentru stimularea natalității. Este de la sine înțeles că, pentru a-și proteja ”tronul”, Putin are nevoie de o mutare spectaculoasă. De surprize, așa cum a fost cea din în 2008, când Moscova a declanșat conflictul din Osetia de Sud, sau din 2014, când Rusia a rupt Crimeea de Ucraina ori în 2015, când Kremlinul a intervenit în războiul civil din Siria.
Un scenariu care devine și posibil având în vedere că principalul opozant al Rusiei - Statele Unite - întâmplă, la rândul lor, destule greutăți din cauza răspândirii noului coronavirus, a prăbușirii istorice a economiei și a protestelor care au pus stăpânire pe multe dintre marile orașe ale țării. Putin este ajutat inclusiv de divergențele dintre SUA și Europa, dar și dintre statele europene, context în care liderul rus ar putea încerca să sporească influența Moscovei în lume.
Citește și Vladimir Putin a găsit ”bomba cu efect întârziat”. E inadmisibil
Ce ar putea face Putin luna aceasta? Să alipească Belarus la Rusia. În acest scop, crede CNBC, Putin s-ar putea folosi de ”valul de proteste care tulbură liniștea republicii ce formează cu Rusia un stat unional în ajunul controversatelor alegeri prezidențiale din Belarus, pentru a ieși în rol de ”eliberator național”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.