Fiind prevăzută doar într-un proiect de lege, măsură în cauză nu se aplică încă. După ce va fi dezbătută în Senat, va intra pe agenda de lucru a deputaților și numai dacă va fi aprobat, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, documentul va intra în vigoare.
Dar despre ce este vorba? Se dorește ca, în cadrul pregătirii teoretice și practice pentru obținerea permisului auto, viitorii șoferi vor fi învățați să conducă defensiv și să acorde primul ajutor în cazul unui incident de o natură sau alta. De precizat că nu este prima oară când se încearcă, într-o formă sau alta, introducerea unei asemenea măsuri.
„În cadrul pregătirii teoretice şi practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere, este inclus atât un curs de conducere defensivă, cât şi un curs practic de prim ajutor. Dovada absolvirii cursurilor se face prin diplomele de absolvire eliberate de unităţile autorizate conform legii şi prin ataşarea unor înregistrări audio-video care demonstrează activitatea derulată în cadrul cursurilor”, se arată în proiectul de lege.
În acest sens, regulile privind cursurile de conducere defensivă urmează a fi stabilite prin ordin al Ministerului Transporturilor, iar regulile privind cursurile de prim ajutor urmează a fi stabilite prin ordin al Ministerului Sănătății. De unde vor veni fondurile necesare ținerii celor două tipuri de cursuri? Potrivit proiectului, din taxa de școlarizare cerută viitorilor șoferi.
Citește și Codul rutier. O nouă măsură: INTERZICEREA șofatului pe teritoriul României
Citește și Ce pățești dacă împrumuți mașina personală? Scoți bani din buzunar
„Evidenţa conducătorilor auto care au urmat cursuri de conducere defensivă se ţine de către Poliţia Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care evaluează anual eficienţa acestor cursuri raportat la gradul de implicare în accidente de circulaţie al absolvenţilor. Procedura de ţinere a evidenţei şi evaluare a eficientei se stabileşte prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne”, mai scrie în document.
Introducerea cursurilor de conducere defensivă nu este o intenție nouă a parlamentarilor, pentru că aceasta mai figurează deja în alte două proiecte aflate acum la Camera Deputaților (au trecut deja de Senat), menționează, în acest context, Avocatnet. Totuși, vorbim de propuneri ușor diferite - una este pentru a introduce conducerea defensivă pentru șoferii de ambulanță și alte categorii de conducători auto, iar alta este pentru a încuraja participarea salariaților la asemenea cursuri prin stimulente fiscale pentru angajatori.
Referitor la introducerea cursului de prim ajutor pentru viitorii șoferi, un proiect de lege în acest sens a fost respins definitiv în Parlament chiar în 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.