Astfel conform art. 146 alin. 5^6 din Codul fiscal contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) și (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), după caz, asupra salariului de baza minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ.
(5^7) Prevederile alin. (5^6) nu se aplică în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre următoarele situații:
a) elevilor sau studenților, cu vârstă de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
b) ucenicilor, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
c) persoanelor cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limita de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limita de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
e) realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de baza minim brut pe țară.
Astfel, dacă salariatul nu se încadrează la excepțiile de mai sus, contribuțiile sociale se calculează la salariul de baza minim brut pe țară corespunzător numărului de zile în care salariatul a avut contractul activ (nu a fost suspendat).
Persoanele care s-au pensionat pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale la valoarea salariului de baza minim brut pe țară. Pentru pensionari nu este reglementată încheierea declarației lunare și fac dovadă că sunt pensionari la limita de vârstă în sistemul public cu decizia de pensionare.
Citește și: Reducerea vârstei de pensionare. Nouă categorie de lucrători, încadrați în grupa I de muncă
O nouă categorie de lucrători vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cât și încadrarea acestora în grupe speciale de muncă.”
Pe masa de lucru a deputaților a ajuns o inițiativă legislativă care a trecut deja de votul senatorilor și care acum urmează să fie adoptată și de Cameră care este și forul decizional.
În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că: ”Prin adoptarea prezentului act normativ se elimină inechităţile rămase în actualul cadru normativ între angajaţi care au desfăşurat activităţi cu afectarea relativ similară a sănătăţii”.
Tot în expunerea de motive a inițiativei se explică și despre ce categorii de angajați este vorba: ”Având în vedere condiţiile specifice ale muncii care se desfăşoară în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje şi luând în considerare faptul că aceste activităţi comportă un risc deosebit de ridicat de accidentare şi contribuie la îmbolnăviri profesionale este necesară adoptarea unor măsuri legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare.
Astfel, se propune încadrarea în categoria locurilor de muncă 'în special a acelor activităţi care constau în: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă; turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi; activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuţie a tehnologiilor şi asistenţă tehnică în secţiile de producţie, efectuată de inginerii, subinginerii şi tehnicienii din secţiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.